sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

Monikäyttöinen paholaisenhillo

En edes tiedä, oliko tämä ohje alkujaan nimellä "Paholaisenhillo" Dansukkerin sivuilla, mutta nykyisellään ohje kulkee "Tulisena tomaattihillona". Liekö sitten tuo viittaus paholaiseen liian luotaantyöntävä, mutta pahuksen hyvää hilloa kuitenkin!



Aloitin chilien kasvattamisen joskus 2005 paikkeilla, joskin silloin se siirtyi minun käsistäni lopulta silloisen asuinkumppanin pääasialliseksi harrastukseksi. Muutettuani Hämeenlinnaan vuonna 2014 kasvattelin parina kesänä pienimuotoisesti Lemon Dropia sekä perinteistä Jalapenoa ja kerätystä sadosta pääsin jälleen tekemään suuresti rakastamaani hilloketta.



Jalapenoa en ollut sitä ennen juuri syönyt muuten kuin etikkaan säilöttynä tölkkitavarana, joten tuore Jalapeno oli mielettömän mahtava yllätys. Mukava polte, saman tien tunnistettava maku ja muutenkin helppokäyttöinen, koska tulisuus ei ole luokkaa äkkijyrkkä ja siten Jalapenon hedelmiä voi roiskia ruokiin höllemmällä kädellä kuin tulisempia lajitovereitaan.

Hilloon käytettävästä chililajikkeesta riippuen olen hienontanut mukaan 70-120 grammaa chiliä - Lemon Dropia on mennyt siinä 80-100 gramman paikkeilla ja Jalapenoa sitten enemmän. Useampiakin lajikkeita voi toki käyttää ihan siinä määrin miten niitä itseltä löytyy.



800 g tomaatteja, tai saman verran tomaattimurskaa tölkissä
400 g paprikoita
70-120 g chiliä
6-8 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 tl oreganoa
0,5 dl etikkaa
330 g hillo-marmeladisokeria

Jos käytät tuoreita tomaatteja, niin kalttaa ne ensin tekemällä ristiviillot siihen puolelle, missä ei ole kantaa, ja kastamalla ne kiehuvaan veteen noin 30-60 sekunnin ajaksi. Nosta tomaatit pois reikäkauhalla ja jäähdytä ne kylmässä vesikylvyssä tai juoksevan veden alla. Poista sitten kuoret, joiden pitäisi nyt irrota helposti, ja leikkaa tomaatit lohkoiksi (poista kovat kantaosat).

Laita tomaattilohkot tai tomaattimurska paistokasariin. Poista paprikoista ja chileistä siemenkodat ja hienonna. Käytä chilien kanssa varovaisuutta; suojaa kädet esim. lateksihanskoilla, äläkä koskettele kasvojen ihoa samalla kun työstät chilejä.

Lisää paprika- ja chilisilput kasariin ja puserra mukaan valkosipuli. Anna kiehua noin 30 minuuttia. Lisää etikka ja hillo-marmeladisokeri ja kuumenna uudelleen kiehuvaksi. Keitä seosta noin 3-5 minuutin ajan välillä sekoittaen.

Jäähdytä hilloa hetken aikaa ja purkita, kun se on vielä suhteellisen kuumaa. Purkkien tulee olla putipuhtaita, mielellään uunissa desinfioituja! Anna purkkien jäähtyä ja siirrä ne jääkaappiin, kun purkkeihin on syntynyt tyhjiö (purkin kannen tulisi "poksahtaa" sisäänpäin hillon jäähtyessä purkin sisällä).



Hilloa voi käyttää moneen tarkoitukseen; sellaisenaan grilliruokien kyljessä, hampurilaisten välissä, kermaviiliin lisättynä jolloin syntyy mukava dippikastike, patojen maustamiseen...

2 kommenttia:

  1. Paholaisen hillo on niin ihanaa! Tykkään itse syödä sitä valkohomejuuston ja suolakeksien kanssa. Viime talvena keksin, että siihen on myös kiva dipata itsetehtyä kuivalihaa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se kyllä katoaa jääkaapista sellaisenaankin, ei edes tarvita mitään sen kummempaa kuin TUC-suolakeksit...

      Poista