lauantai 22. heinäkuuta 2017

Kirsikkapiirakkaa amerikkalaisittain

Tätä kirsikkapiirakkaa tein viime kesänä, kun ostin epähuomiossa kirsikoita liian paljon suhteessa syöjiin.

En voi sietää sokeriliemeen säilöttyjä kirsikoita ja sama pätee kaikkiin karkkeihin, joissa esanssi muistuttaa aivan liikaa sokeriliemessä lilluvia kirsikoita. Sen sijaan tuoreet kirsikat ovat mahtavia, mutta liika on liikaa. Siksipä päätin tuona heinäkuisena päivänä pistää loput syömättä jääneet kirsikat kattilaan ja sitä kautta piirakkaan.


Tämä piirakka ei synny ihan hetkessä, koska täytteen tekemiseen (kivien poisto kirsikoista ym.) kuluu aikaa ja taikinakin olisi hyvä tehdä edellisenä päivänä.

Ohjeesta tulee yksi piirakka ja vuoan halkaisija voi olla noin 20-24 cm. Itse tein kaksi minikokoista piirakkaa ja sekä täyte että pohjataikina riittivät molemmat hyvin (loput täytteestä katosi jonnekin jäätelön kera). Alkuperäisohjeesta propsit blogille Kaikki äitini reseptit.

Täyte:
1 litra perattuja kirsikoita (älä valuta nesteitä pois)
2,5 dl sokeria
1 dl maissitärkkelystä
0,5 tl suolaa
Puolikkaan sitruunan mehu (<0,5 dl)
(Pari tippaa punaista elintarvikeväriä, mikäli haluat kirkkaanpunaisen täytteen)

TAI tölkki valmista kirsikkapiirakan täytettä, jota myydään joidenkin K-Citymarketien jenkkihyllyillä

Piirakkapohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
225 g kylmää voita
2-5 rkl kylmää vettä
1 tl suolaa
1 rkl sokeria

Voiteluun kananmunaa

Valmista ensin piirakkapohja. Sekoita ensin kuiva-aineet ja nypi mukaan pieniksi paloiksi kuutioitu voi. Voi kannattaa kuutioida jo hyvissä ajoin ja pitää jääkaapissa niin kauan, kunnes se täytyy lisätä taikinaan. Älä vaivaa taikinaa, vaan nypi voita kuiva-aineisiin juuri ja juuri niin kauan, että kaikki on suurin piirtein sekoittunut, eli saa jäädä voinökkösiä sinne tänne.

Lisää (jää)kylmää vettä vähän kerrallaan, kunnes taikina alkaa muotoutua ja jää vielä jonkin verran tarttuvaksi. Jaa taikina kahteen osaan, pyörittele kevyesti palloiksi ja suojaa kelmulla. Laita taikinapallot jääkaappiin ja anna olla vähintään pari tuntia, mutta mieluiten yön yli.

Seuraavaksi on vuorossa täyte. Kirsikoiden perkaamisessa on kullakin oma tapansa hoitaa homma - minä käytin sormia ja apuvälineeksi taiteltua paperiklipsiä. Kirsikoita peratessa katselin samalla televisiota, sillä hommaan saa kulumaan kyllä hetken aikaa.

Kun kivet on poistettu, niin kaada kirsikat kattilaan ja keittele niitä maltillisella lämmöllä kymmenisen minuuttia. Kaada vähän kerrallaan mukaan sokeri, suola ja lopuksi maissitärkkelys. Jos pelkäät paakkuja, niin voit kokeilla sekoittaa sokerin, suolan ja tärkkelyksen ensin keskenään. Jatka keittämistä muutaman minuutin ajan, kunnes seos sakeutuu. Lisää sitruunamehu (ja punainen elintarvikeväri) ja jäähdytä. Siirrä täyte taikinan kaveriksi jääkaappiin seuraavaan päivään.

Kaulitse toinen taikinapallo jauhotetulla alustalla piirakkavuoan muotoon ja vähän suuremmaksi. Nosta pohjataikina vuoan päälle ja siisti reunat, mutta jätä reunoille kuitenkin pelivaraa jotta saat käännettyä niitä myöhemmin täytteen päälle. Lisää täyte pohjataikinan päälle ja tasoita.

Kaulitse myös toinen taikinapallo ja käytä tämä taikina koristellaksesi piirakka haluamallasi tavalla. Voit leikata taikinasta tankoja ja asetella niitä limittäin hieman amerikkalaiseen tyyliin piirakan päälle, tai leikellä muotilla taikinasta kuvioita ja koristella piirakka niillä. Itse päädyin käyttämään tähdenmuotoista leikkuria.

Käännä piirakan reunoja täytteen päälle ja kuvioi halutessasi. Voitele kananmunalla kaikki näkyvät osat taikinasta ja paista 225-asteisen uunin keskitasolla ensin 15 minuuttia, jonka jälkeen alenna uunin lämpötilaa hilkkua vaille 200 asteeseen ja jatka paistamista noin tunnin ajan tai kunnes piirakka näyttää valmiilta. Jos reunat alkavat tummua liikaa, niin suojaa piirakkaa foliolla.

Sen voin sanoa, että vaikka kyseessä on kohtalaisen työläs piirakka, niin tätä kannattaa kokeilla ainakin kerran. Meidän minipiirakat eivät jääneet kauaksi aikaa pöytään tarjolle, vaan katosivat nopeasti vatsoihin äänekkään maiskuttelun kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti