maanantai 24. heinäkuuta 2017

Vuorenpeikon nyhtöporsas haudutuspadassa

Haudutuspata tuli meille parisen vuotta sitten ja pääasiassa sitä on käytetty pulled porkin, eli nyhtöpossun, tekemiseen. Nyhtöpossu kun on maukasta, monikäyttöistä ja yhdellä kerralla ruokkii isommankin vierasväen - ja haudutuspadan etuna on se, että ruoka valmistuu melkein itsestään.

Meillä käytössä oleva haudutuspata on merkkiä Electrolux ja se hankittiin Verkkokaupasta, jossa hintaa lähes 7-litraiselle haudutuspadalle tulee tällä hetkellä noin 80 euroa. Kyseinen malli on muuten erinomainen, mutta pitkään ruokaa hauduttaessa kansi ei ole aivan niin painava kuin sen pitäisi olla, eli kansi voi kesken kaiken alkaa kolista kun padan sisällä oleva ilma laajenee. Tämä on kuitenkin helposti korjattavissa laittamalla esim. isomman kahvimukin kannen kahvan päälle väärin päin.Pakanan mies, Vuorenpeikko, on nyt siis parin vuoden ajan harjoitellut nyhtöpossun tekemistä ja tässä on tämän hetken lopputulos:

Nyhtöpossu á la Vuorenpeikko
(Viisi henkeä syö hyvin)

1,5 kg possunlapaa
Suolaa
Sokeria
Savupaprikaa
Sipulijauhetta
Valkosipulijauhetta
Valkopippuria
Juustokuminaa
Pullollinen haluttua BBQ-kastiketta
(Maun mukaan sipulia, valkosipulia, porkkanaa...)

Possunlavasta leikataan ensin nahka pois. Jos lihaan jää kiinni paljon rasvaa, niin se leikataan erilleen ja laitetaan pienissä osissa tasaisesti pataan.

Mausteita hierotaan reilusti lihan pintaan ennen kuin se laitetaan haudutuspataan. Tässä vaiheessa mukaan voi laittaa esimerkiksi tuoretta sipulia paloina.

Lihaa pidetään haudutuspadassa noin 4 tuntia kovalla lämmöllä mikäli on kiire, mutta mieluummin 12 tuntia matalalla lämmöllä. Eli liha pataan illalla ja seuraavana päivänä pääsee mukavasti syömään.

Kun liha alkaa murtua, silputaan se parin haarukan avulla nyhdöksi ja nostetaan luu pois. Joukkoon lisätään kunnon loraus BBQ-kastiketta - kokonainen pullokaan ei haittaa. Tämän jälkeen lihan annetaan kypsytellä vielä tovin ajan ja odotellaan, että kastike tiivistyy. Halutessaan kannen voi ottaa kokonaan pois tai nostella kantta aina välillä ja valuttaa kanteen tiivistynyt vesi vaikka tiskialtaaseen. Tässä vaiheessa kuitenkin kannattaa vielä pitää lihaa silmällä, ettei kastike pääse kuivumaan liikaa.

Kun et enää malta odottaa, niin voit ottaa hauduttimesta lämmöt pois ja nostella lihaa vaikkapa sämpylän väliin tai pitaleivälle.


Possun sijaan voi hyvin käyttää myös kalkkunaa, jota myös saa isoina lihakimpaleina ainakin suuremmista marketeista. Silloin lihan joukkoon kuitenkin kannattaa viipaloida ronski määrä voita sekaan kun lihan laittaa haudutuspataan, sekä vielä lihaa silputessa.

1 kommentti:

  1. Vois muuten kokeilla sitä kalkkunaa joskus! Näyttää ihan superhyvältä.

    VastaaPoista