lauantai 9. maaliskuuta 2019

Japanilaiset udon-nuudelit

Voisin elää pelkillä nuudeleilla. Olen varmaan sanonut näin aika monesta ruoasta, mutta nuudeleiden kohdalla tarkoitan sitä. Rakastan halpoja pikanuudeleita siinä missä "kunnollisia" ramen-annoksia ja nyt viimein sain itsestäni irti kokeilla tehdä nuudeleita aivan itse.

Nuudelityypiksi valikoitui paksu udon, koska se näytti tarpeeksi helpolta näin aloittelevalle nuudelintekijälle. Udonit valmistetaan simppelisti vedestä, vehnästä ja suolasta ja japanilaisiin perinteisiin kuuluu tarjota udonia kesäisin kylmänä ja talvisin kuumana. Udonin kanssa tarjoiltava liemi ja lisäkkeet ovat nekin yleensä hyvin yksinkertaisia.


Varoitus ennakkoon: tämä taikina on aineksiltaan yksinkertainen ja alkuun helppo työstettävä, mutta työstämisen loppuvaihe vaatii reiluja hartiavoimia (ellet sitten omista pastakonetta).

Japanilaiset udon-nuudelit

3 annosta

300 g vehnäjauhoja (noin 4,6 dl)
140-150 ml vettä
1 rkl suolaa

Mittaa vehnäjauhot kulhoon. Mittaa suola kädenlämpöiseen veteen ja sekoita, kunnes suola on liuennut veteen. Kaada vesi jauhojen sekaan ja ala vaivata taikinaa. Tarkkaile taikinan koostumusta - jos hetken vaivaamisen jälkeen taikina tuntuu liian kuivalta, lisää tilkka vettä. Jos se taas on liian märkää, lisää jauhoja. Tuloksena pitäisi olla tiivis taikinapallo, ei hilskahtavan kuiva, mutta ei myöskään märkä.

Laita taikinapallo kestävän muovipussin sisälle ja tarvittaessa tee vielä tuplapussitus. Pudota taikina lattialle (kyllä, luit oikein) ja ala talloa taikinaa jaloillasi. Astele taikinan päällä hiljaksiin pyörien ympyrää, kunnes taikina on litistynyt. Ota se pois pussista, taittele kahteen kertaan ja laita takaisin pussiin. Jatka tallomista. Toista tämä vaihe muutamaan kertaan - mitä pitempään jaksat, sen parempi koostumus nuudeleihin tulee.

Anna taikinan levätä noin tunti. Tänä aikana voit valmistella haluamasi lisukkeet ja liemet (kerron omista suosikeistani alempana nuudelien ohjeen jälkeen).

Ota taikina pois pussista, jauhota työpöytä hyvin ja jauhota myös taikinaa hiukan. Ala kaulita taikinaa mahdollisimman litteäksi - tämä vaihe todellakin vaatii voimaa ja sitä kuuluisaa ruista ranteessa. Jauhottele taikinaa aina välillä tarvittaessa, jotta se ei tartu kaulimeen tai alustaan. Taikinan paksuus saisi olla maksimissaan puoli senttiä.

Jauhota taikina vielä tasaisesti ja laskosta taikina leikkuualustalle niin, että taittelet sen muutaman kerran itsensä päälle (tämä helpottaa pitkien suirojen leikkaamista). Leikkaa taikinasta ohuita suikaleita. Hyvän videon taikinan käsittelystä näet myös tästä linkistä.

Jos nuudeleista näytti silti tulevan aivan liian paksuja, niin voit aina rullata yksittäisiä nuudelisuiroja käsin ohuemmiksi.

Kiehauta vettä kattilassa ja lisää nuudelit veteen. Keitä noin 10-15 minuuttia, siivilöi ja käytä mielesi mukaan.

Lisukkeista ja liemistä


Itse tein udon-nuudeleille varsin simppelit liemet ja lisukkeet. Liemi syntyy helpoimmillaan näin:

Kiehauta puoli litraa vettä pienessä kattilassa. Lisää mukaan lihaliemikuutio (tai kana- tai kasvisliemikuutio, tai yhdistelemällä näiden puolikkaita). Lorauta mukaan soijakastiketta ja seesamiöljyä. Tarkista maku ja säädä tarvittaessa soijakastikkeen ym. määriä.

Lisukkeena olen tarjoillut valmiiksi kypsennettyä broilerin rintafilettä, tai naudan lihasuikaleita, sekä kevätsipulia palasteltuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti