keskiviikko 20. maaliskuuta 2019

Southern Buttermilk Biscuits, eli amerikkalaiset piimäsämpylät

Varsinkin Amerikan etelävaltioissa buttermilk biscuitit ovat yleinen näky ruokapöydissä. Monille voi nimitys "biscuit" olla hämäävä, koska perinteisesti suomalaisille opetetaan, että biscuit on englanninkielinen vastine keksille. Näin asia onkin Isossa-Britanniassa, mutta Amerikassa biscuitilla tarkoitetaan yleensä piimästä valmistettuja pehmeitä, mureita sämpylöitä, jotka kohotetaan leivinjauheella.

Southern buttermilk Biscuits

Buttermilk biscuiteja voi syödä sellaisenaan, mutta tapoja on monia - sämpylä on sen rakenteen vuoksi helppo puolittaa ja sen voi voidella tavan voilla, tai kallistua makeampaan versioon käyttämällä hunajaa tai hilloa. Monet Amerikan etelävaltioiden asukkaat myös aloittavat päivänsä syömällä näitä sämpylöitä makkara- tai muun lihaisan kastikkeen kera. Tätä annosta kutsutaan nimellä biscuits and gravy.

Nämä sämpylät ovat siitä huippuja, että taikina vaatii suhteessa hyvin vähän työstämistä - itse asiassa, mitä vähemmän taikinaa joudut käsittelemään, sen parempi. Kunhan ainekset saa sekaisin, niin siitä eteenpäin taikinan rakenne vain kärsii jos sitä vaivataan pitkän aikaa. Lisäksi sen jälkeen, kun olet leikannut taikinasta biscuiteja, voit siirtää raa'at biscuitit pakastimeen ja ottaa aina vain tarpeeseen sieltä paistettavaksi!

Biscuitit ovat uunista tulleina ihanan pehmeitä, mureita ja yksinkertaisesti herkullisia.

Southern Buttermilk Biscuits

16-20 kappaletta (läpimitta noin 4-5 cm)

9,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl ruokasoodaa
2 rkl leivinjauhetta
2 tl suolaa
170 g voita jääkaappikylmänä
4,7 dl maustamatonta piimää jääkaappikylmänä (Esimerkiksi Valion AB-piimä jossa on 2,5% rasvaa)

Esilämmitä uuni 225-asteiseksi. Yhdistä kulhossa kuivat aineet keskenään huolellisesti. Paloittele ja nypi mukaan kylmä voi. Lisää mukaan kylmä piimä ja sekoita taikina juuri ja juuri tasaiseksi - taikina saa olla rouheaa, eli sinne saa jäädä voiklimppejä jne.

Kippaa taikina hyvin jauhotetulle työpöydälle, ripottele sen päälle jauhoja ja taputtele taikinaa litteämmäksi. Taita taikina kaksinkerroin ja taputtele taas litteäksi. Toista taittelua neljä-viisi kertaa ja taputtele aina litteäksi - älä kaulitse! Tämän prosessin ansiosta sämpylät saavat "kerroksia" ja kerrosten ansiosta sämpylät sekä kohoavat mukavasti että ne on helppo puolittaa ilman veistä.

Taputtele taikina lopulta noin parin sentin paksuiseksi ja leikkaa siitä joko neliöitä veitsellä, tai paina mieluisan kokoisella muotilla pyöreitä bisquiteja, maksimissaan kuitenkin 6 cm läpimitalla.

Asettele biscuitit leivinpaperilla päällystetylle uunipellille noin parin sentin välein toisistaan. Voit myös laittaa ne vieri viereen, jos haluat ns. revittäviä paloja. Paista uunissa 9-12 minuuttia, mutta älä ylikypsennä. Tarkkaile leivonnaisten väriä - tähtäimessä on kullanruskea pinta.

Jos laitat raa'at biscuitit pakkaseen, niin siinä tapauksessa voit paistaa jäisiä biscuiteja esilämmitetyssä, 200-asteisessa uunissa. Tällöin paistoaika on hivenen pidempi (jopa 15 minuuttia, mutta pidä silmällä), koska leivonnaiset ovat jäisiä ja uunin lämpötila matalampi, jotta ne eivät pala. Näin saat vaikka joka aamu uunituoreita biscuiteja!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti