sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

Helppo lampaanviulu ja uuniperunat

Tuli ostettua elämän ensimmäinen lampaanviulu paikallisen REKO-ryhmän kautta, tällä kertaa toimittajana Pihlajasaaren Lammastila. Viime vuonna tein pääsiäiseksi karitsan potkia haudutuspadassa, mutta nyt halusin ehdottomasti kokeilla viulua! Sopiva ohjekin löytyi Jamie Oliverin sivuilta ja kyseinen ohje tuntui jopa liiankin helpolta - onneksi se kuitenkin lunasti kaikki lupauksensa.



Tämän reseptin ehdottoman paras puoli on nimenomaan sen helppous ja se, että sekä lammas että perunat valmistuvat samaan syssyyn ja vieläpä uunissa kumpikin. Huomaa, että meillä ei ole kiertoilmauunia, ja silti tuloksena oli mehevä liha ja hyvin paahtuneet perunat.

Helppo lampaanviulu ja uuniperunat

8 annosta

2-2,5 kg lampaanviulu
1,5 kg perunoita

1 puska tuoretta rosmariinia
1 sitruuna
1 valkosipuli
Oliiviöljyä
Suolaa
Mustapippuria

Jos lampaanviulu on pakasteena, niin anna sen sulaa jääkaapissa 1-2 vuorokautta ja huoneenlämmössä 1-2 tuntia ennen uuniin laittamista.

Lihan marinointi:

Tämän voit tehdä joko edellisiltana, tai juuri ennen kuin laitat viulun uuniin. Huuhdo viulu juoksevan veden alla ja taputtele kuivaksi. Kuori ja murskaa kolme valkosipulinkynttä (loput valkosipulista käytetään perunoiden kanssa) kulhoon. Raasta mukaan sitruunan kuori. Nappaa pari-kolme oksaa rosmariinia, nypi lehdet ja leikkele ne rouheasti ennen kuin lisäät ne valkosipulin ja sitruunan joukkoon. Kaada mukaan reilu loraus oliiviöljyä.

Hiero viuluun (sormi)suolaa ja mustapippuria reilulla kädellä. Hiero sitten marinadi lihan pintaan joka puolelle. Nyt viulu on valmis uuniin.

Perunat:

Pese/kuori ja halkaise perunat puolikkaiksi. Kasaa perunat sopivan kokoiseen uunivuokaan ja laita mukaan loput valkosipulinkynnet. Lorota päälle jälleen reipas määrä oliiviöljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Asettele mukaan loput rosmariinin oksat.

Alkuperäisessä ohjeessa perunoita esikeitettiin 10 minuuttia ja annettiin hetki kuivahtaa, ennen kuin niiden pinta rikottiin siivilässä ja jonka jälkeen ne vasta laitettiin uunivuokaan. Voin todeta, että tämä ei ole missään nimessä välttämätön vaihe, sillä meillä perunat kypsyivät juuri sopiviksi ilmankin.

Valmistus:

Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Laita viulu uuniritilälle ja sen alle perunavuoka niin, että kaikki lihan nesteet tippuvat vuokaan uunin pohjan sijasta. Paista viulua ja perunoita noin tunti ja 15 minuuttia jos haluat lihan pinkkinä, 1,5 tuntia jos haluat enemmän kypsää. Meillä lihaa pidettiin uunissa tuo 1,5 tuntia, koska meidän 2,5-kiloinen viulu oli alkuperäisessä ohjeessa käytettyä palaa noin puoli kiloa suurempi.

Kun aika on täynnä, ota viulu pois uunista ja anna sen levätä 15-20 minuuttia ennen paloittelua. Tämän ajan voit käyttää siihen, että nostat perunoita uunissa hieman ylemmäs ja käännät grillivastuksen päälle - näin perunat saavat mukavan paahtuneen pinnan.

Tarjoa esimerkiksi salaatin, minttuhyytelön tai tumman lihakastikkeen kera. Itse tein lihan ja perunoiden kylkeen simppelin salaatin fetajuustolla ja marinoidulla punasipulilla. Jälkiruoaksi - mitäs muutakaan - kuin valkosuklaa-pannacottaa.

Alkuperäinen ohje:
Jamie Oliver - Best roast leg of lamb






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti