lauantai 24. maaliskuuta 2018

Karitsanpotkat haudutuspadassa

Liityin vähän aikaa sitten Hämeenlinnan REKO-ryhmään ja ostinkin sitä kautta elämäni ensimmäiset karitsanpotkat. Monet ohjeet suosivat potkien valmistamista uunissa, mutta koska meillä ei ollut tarpeeksi tilavaa (kannellista) uunivuokaa, niin päädyin sitten haudutuspataan. Meillä käytössä oleva haudutuspata on Electroluxin 7-litrainen pata, johon neljä potkaa mahtui liemineen juuri sopivasti.


Karitsanpotkien valmistus haudutuspadassa osoittautuikin erinomaiseksi asiaksi, sillä laitteen high-asetuksella reilut viisi tuntia muhineet potkat olivat pehmeitä, meheviä ja mureita! Maustoin itse potkat jo päivää ennen sormisuolalla, mustapippurilla ja rosmariinilla ja annoin tekeytyä jääkaapissa yön yli.

Karitsanpotkat haudutuspadassa

(4 annosta)

4 karitsanpotkaa
Sormisuolaa
Mustapippuria
Rosmariinia (kuivamauste)

Voita
Oliiviöljyä
1 iso tai 2 pientä sipulia
200g palsternakka
200g porkkanaa/selleriä/muuta juuresta
8 valkosipulinkynttä
Tuoretta rosmariinia
Tuoretta timjamia
1 litra lihalientä
6 dl punaviiniä (meillä italialainen Montalto Syrah)

Maizenaa
Suolaa

Mausta potkat reilusti sormisuolalla, mustapippurilla ja rosmariinilla. Anna tekeytyä yön yli jääkaapissa kannella tai kelmulla suojattuna.

Pilko juurekset ja sipulit paloiksi ja kuori ja paina hiukan rikki valkosipulinkynsiä.

Ruskista karitsanpotkia voi-öljyseoksessa pannulla. Jos käy niin, että potkat eivät mitenkään mahdu pannulle, niin tämän vaiheen voi mainiosti jättää välistä. Siirrä potkat sivuun odottamaan.

Lisää öljyä pannulle ja paistele juureksia, sipuleita ja valkosipulia niin, että ne saavat väriä.

Lado karitsanpotkat haudutuspataan ja kaada paistetut juurekset mukaan. Kiehauta vesi ja tee lihaliemi (litraan vettä 2 lihaliemikuutiota). Kaada lihaliemi ja punaviini haudutuspataan ja lisää mukaan muutama oksa rosmariinia ja vähän timjamia.

Aseta kansi padan päälle, valitse lämpötilaksi high/korkea ja hauduta potkia liemissä 5,5 tuntia. Voit kerran haudutuksen aikana kääntää potkia padassa, mutta yritä välttää kannen turhaa availua kypsennyksen aikana.

Kun potkat ovat kypsyneet, niin nosta ne erilliseen astiaan ja pidä lämpiminä. Siivilöi liemi ja ota noin 5 dl talteen kastiketta varten. Jos haluat lisätä kastikkeeseen punaviiniä, niin ota kastikkeeseen vain nelisen desiä ja korvaa loput viinillä. Lopun liemen voit esim. pakastaa erissä ja käyttää myöhemmin.

Kiehauta kastikeliemi. Liuota vesitilkkaan 3-4 kukkurallista teelusikallista Maizenaa ja valuta kastikkeeseen jatkuvasti sekoitellen. Jatka sekoittamista kunnes kastike sakenee sopivaksi ja lisää tarpeen mukaan voita ja/tai suolaa.

Tarjoa potkat kastikkeen ja esimerkiksi perunamuusin kyljessä. Meillä karitsanpotkia haudutuspadassa tullaan muuten näkemään tulevaisuudessakin - oli sen verran hyvää :)

Hyvää pääsiäistä ja karitsanpotkista kiitokset Jussilan Luomutilalle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti