lauantai 31. maaliskuuta 2018

Jänis sienimetsässä (jänispataa sienten kera)

Pääsiäisviikonlopun juhlaruokana meillä valmistettiin jänistä haudutuspadassa. Tämä ruoka vaati jonkin verran preppailuja ja hauduttaminen vie aikaa, mutta lopputulos oli ehdottomasti kaiken työn väärti!


Jänis hankittiin Hämeenlinnan REKO-ryhmän kautta ja se oli peräisin Ruohotuvalta. En ollut koskaan aiemmin maistanut jänistä, joten halusin työstää sen viimeisen päälle oikein. Hyvää ohjetta metsästettiin hetken aikaa, kunnes päädyin sienirikkaaseen patareseptiin.

Jänis sienimetsässä (jänispataa sienten kera)

4 annosta

1 jänis pilkottuna patapaloiksi
6-700 g tuoreita herkkusieniä
30 g kuivattua herkkutattia (korvasin noin puolet kuivatuilla suppilovahveroilla)
3 isoa salottisipulia
1 iso palsternakka
2 valkosipulia
7 dl kanalientä
2-2,5 dl valkoviiniä/sherryä
4-5 dl vettä sienten liottamiseen
1 rkl oliiviöljyä
4 rkl voita
1 rkl tuoretta timjamia, tai 2 tl kuivattua
2 rkl tuoretta persiljaa, tai 1 rkl kuivattua
Suolaa

Ota jänis huoneenlämpöön. Esilämmitä uuni 185-asteiseksi. Leikkaa valkosipuleista noin 1/3 päälaelta niin, että kaikki kynnet ovat esillä. Pirskottele oliiviöljyä valkosipuleiden päälle, paketoi ne löyhästi folioon ja paahda uunissa 45-60 minuuttia. Anna jäähtyä.

Kun valkosipulit ovat uunissa, niin kiehauta vesi ja laita kuivatut sienet likoamaan kuumaan veteen. Ne saavat liota vedessä sen aikaa, kunnes valkosipulit tulevat pois uunista. Kun sienet ovat lionneet, niin siivilöi sienet vedestä ja säästä liotusneste.

Valmistele muut ainesosat; kuori ja pilko palsternakka rouheiksi paloiksi, kuori ja paloittele sipulit, pese ja pilko herkkusienet ja mausta lihat suolalla.

Kuumenna pinnoittamaton kattila/pata liedellä. Lisää siihen kuiviltaan tuoreet sienet ja sekoittele, kunnes sienistä alkaa tihkua nestettä. Laske lämpötilaa hiukan ja suolaa sienet kevyesti. Jatka sekoittamista niin kauan, kunnes sienten neste on liki haihtunut. Siirrä sienet syrjään.

Lisää voi pannulle ja alenna levyn lämpötila mediumille, kun voi on sulanut. Kuivaa lihoja tarvittaessa ja paista niihin ruskea pinta. Tee tämä tarvittaessa osissa, äläkä ahda kaikkea pannulle jos ei mahdu. Siirrä ruskistetut palat sivuun.

Kuumenna pannua taas hiukan ja lisää salottisipulit. Kuullota sipuleita noin kolmen minuutin ajan välillä sekoittaen. Lisää suola. Kun salotit ovat kuullottumassa, niin purista pehmenneet valkosipulit sienten liotusnesteeseen ja sekoita.

Lorauta valkoviini tai sherry salottien päälle ja sekoita. Anna nesteen haihtua noin puoleen ja lisää sitten sieni-valkosipuliliemi mukaan.

Me valmistimme padan loppuun haudutuspadassa, joten kasasin lihat, tuoreen timjamin, palsternakan, sienet ja liemen haudutuspataan ja kypsensin pataa high-asetuksella noin kolmen tunnin ajan. Jos valmistat padan liedellä loppuun, niin yhdistä kaikki ainekset kannelliseen pataan, kuumenna liki kiehuvaksi ja anna hautua kannen alla noin 1,5 tuntia tai kunnes liha melkein putoaa luista.

Lisää persilja ja tarkista suola. Tarjoile tuoreen leivän kera.

Alkuperäinen ohje:
SimplyRecipes - Rabbit Stew with Mushrooms

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti