perjantai 13. joulukuuta 2019

Eggnog, eli amerikkalainen munatoti

Munatoti on periamerikkalainen jouluajan juoma, joka voidaan valmistaa sekä alkoholillisena että holittomana versiona ja siitä lienee yhtä monta reseptiä, kuin kotitekoisista glögeistäkin. Perinteisesti se kuitenkin sisältää aina maitoa, kananmunan keltuaista ja sokeria.

Tämän version Vuorenpeikko koosti parin eri reseptin voimin ja reseptin alkoholilisäksi valitsimme Captain Morganin Gold Spiced -rommin, joka mielestämme osui erittäin nappiin! Psst, tunnistatko kuvan hirvilasin?


Eggnog

(noin litra)

4 kananmunaa valkuaiset & keltuaiset eroteltuna
65 g + 1 rkl sokeria
5 dl punaista maitoa
2 dl kuohukermaa
1 dl rommia
Muskottipähkinää

Esivalmistelut (voi tehdä useita tunteja ennen):

1. Sekoita keltuaiset ja 65g sokeria hyvin sekaisin (ei tarvitse vaahdottaa)
2. Sekoita mukaan maito ja kerma
3. Kuumenna kattilassa 75 asteeseen (ei tarkka astemäärä, vaan enemmän kuumennus ilman kiehutusta)
4. Ota pois lämmöltä, lisää alkoholi ja hyvä ripaus muskottipähkinää
5. Jäähdytä jääkaappikylmäksi

Valmistus:

1. Vaahdota valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi niin, että muodostuu pehmeitä huippuja
2. Sekoita mukaan ruokalusikallinen sokeria
3. Vaahdota kovaksi vaahdoksi
4. Sekoita yhteen muiden ainesten kanssa. Ei tarvitse olla erityisen varovainen, mutta tässä vaiheessa ei tarvitse enää vatkata
5. Kaada lasiin ja koristele ripauksella muskottipähkinää

Juomaseos säilyy hyvin jääkaapissa. Sekoita kevyesti aina kun olet kaatamassa juomaa lasiin, että juoma hieman vaahtoutuu.

Vuorenpeikon sananen munatotin alkoholista: Alkoholi kuuluu munatotiin ja vaikka sen voi tehdä ilmankin, niin siitä jää paljon makuja pois ja lopputulos kärsii. Alkoholin määrä on juojasta kiinni ja sitä voi oman maun mukaan vaihdella. Jos juojilla on eri makuja, niin alkoholia voi lisätä suoraan lasiin, jos kaikki eivät halua yhtä vahvaa juomaa.

Brandy on perinteinen valinta ja on yleisimmin käytetty alkoholi amerikkalaisessa eggnogissa. Toinen yleinen vaihtoehto ja oma suosikki on rommi. Rommin tulee olla kultaista rommia, eikä valkoista tai tummaa maustettua (Captain Morgan Gold Spiced on hyvä perusvalinta). Viskiä käytetään myös, mutta silloin pitää ottaa amerikkalaista bourbonin tyylistä viskiä, eikä irlantilaista tai skotlantilaista. Alkoholeja voi laittaa myös sekaisin, esimerkiksi puolet brandya ja puolet rommia. Kokeilemalla löytää itselle mieleisen.

Jälkifiilistely reseptistä: Juoma onnistui yli odotusten. Siitä tuli kuitenkin aika makeahkoa, joten todennäköisesti vähempikin sokeri riittäisi.7 kommenttia:

 1. Kiitos erinomaisesta reseptistä. Onnistui täydellisesti!

  VastaaPoista
 2. Palaan vuodentakaiseen. Taas tein samalla reseptillä ja jälleen onnistui erinomaisesti! Rommia olen laittanut hieman enemmän. Sitä on myös helppo lisätä lasiin, jos joku seurueesta niin haluaa. Kiitokset vielä😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rommiahan tähän juomaan toki voi upottaa ihan oman maun mukaan, määräänsä enempää munatotiahan ei kuitenkaan voi juoda koska munien takia se on niin täyttävää!

   Poista
 3. Ja taas tehtiin tänäkin vuonna (2023) reseptisi mukaista eggnoggia kolmatta vuotta peräkkäin. Ja aina yhtä hyvää! Teen sen jo illalla ja sitten seuraavana päivänä nautimme 😀 Lisäilen viimeistelyvaiheessa suht varovasti muskottipähkinää ja rommia. Sitten nautittaessa jokainen saa lisätä niitä makunsa mukaan.

  VastaaPoista
 4. Tehnyt tällä reseptillä jo muutaman vuoden ja onnistunut aina. Kiitos reseptistä, tein juuri ensimmäisen vaiheen ja toisen teen aattona. Nams

  VastaaPoista