lauantai 29. heinäkuuta 2017

Suklainen punaviinikakku

Tämä kakku syntyi eräänä syyspäivänä, kun haaveksimme Vuorenpeikon kanssa jostakin sellaisesta suklaakakusta, jossa olisi jollakin tavalla "jyhkeä" maku. Aikoinaan Vuorenpeikkohan hurmasi minut tarjoamalla ensitapaamisellamme vadelmaista sacherkakkua (resepti tulee myöhemmin, mikäli saan maaniteltua Peikon jakamaan sen muiden kanssa) mutta juuri tuona päivänä mieleni teki jotakin täyteläistä, mutta ei liian imelänmakeaa.

Niin sitten kävi, että viinikaapista löytyi yksi edellispäivänä avattu pullo australialaista syrahia, joka käytettiin Smittenkitchen.comilta löytyneen reseptin tärkeimpänä ainesosana. Huomionarvoista on, että kaikki alkoholi EI katoa kakusta paistamisen aikana, vaan viini maistuu todella vahvasti suklaan kanssa. En siis tarjoaisi kyseistä kakkua esim. lasten synttäreillä, vaan ehkä enemmän aikuisten illanvieton fiinimpänä jälkiruokana.


Suklainen punaviinikakku

85 g huoneenlämpöistä voita
145 g ruskeaa sokeria (Muscavado käy hyvin)
50 g kidesokeria
1 iso kananmuna huoneenlämpöisenä
1 keltuainen huoneenlämpöisenä
1,75 dl punaviiniä
1 tl vanilja-aromia
130 g vehnäjauhoja
40 g kaakaojauhetta
1/8 tl ruokasoodaa
0,5 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
1/4 tl kanelia

Kakun päälle:
120 g mascarponea
120 g vispikermaa
2 rkl kidesokeria
1/4 tl vanilja-aromia

Esilämmitä uuni 160 asteeseen. Vuoraa halkaisijaltaan noin 23cm (irtopohja)vuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat kevyesti.

Vaahdota voi isossa kulhossa, lisää sokerit ja jatka vaahdottamista parin-kolmen minuutin ajan. Lisää kananmuna, keltuainen ja vatkaa hyvin. Lisää sitten punaviini ja vanilja-aromi. Taikina saattaa näyttää vähän epämääräiseltä tässä vaiheessa, älä huolestu :)

Sekoita yhteen jauhot, kaakao, ruokasooda, leivinjauhe ja kaneli. Lisää 3/4 kuiva-aineista taikinaan sekoittamalla ja kääntele sitten loput joukkoon esim. muovilastalla.

Levitä kakkutaikina vuokaan ja paista kakkua 25-30 minuuttia, tai kunnes se on sisältä kypsää (testaa esimerkiksi hammastikulla - jos tökkäiset sillä kakun keskelle ja tikku tulee pois puhtaana, on kakku valmis). Kakun pinnan tulisi olla tasainen ja sileä.

Jäähdytä kakkua 10-15 minuuttia ja kumoa tai irrota se sitten irti vuoasta. Anna jäähtyä loppuun lautasella tai mieluiten jäähdytysritilällä. Kakku säilyy hyvin sekä huoneenlämmössä että jääkaapissa ja näyttää vielä paremmalle, jos sen päälle sihtaa hiukan tomusokeria.

Vispilöi lopuksi mascarpone, kerma, sokeri ja vanilja pehmeäksi vaahdoksi ja tarjoile vaahtoa kakkupalojen päällä. Seoksen voi vatkata jo hyvä tovi ennen varsinaista tarjoilua, sillä se säilyy kohtalaisen hyvin vatkattuna jääkaapissa pari-kolmekin tuntia. Jos se lässähtää, niin pienellä lisävatkauksella pitäisi ryhdin palautua.

Loput kakusta ja jo vähän kökkööntyneestä mascarponevaahdosta
nautiskeltiin seuraavana aamuna mansikoiden ja suklaakastikkeen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti