torstai 27. heinäkuuta 2017

Kaksi kertaa paras coleslaw (sinappinen ja valkosipulinen)

Kotona tehty coleslaw eli kaalisalaatti on suotta aliarvostettu lisuke ja pienellä vaivalla kaalista saa todella maistuvaa ja juuri sopivan rapeaa. Sen sijaan, että kaalin vain suikaloisi, on oman ohjeeni salaisuus "itkettää" kaali- ja porkkanasuikaleet ennen kastikkeen lisäämistä mukaan.


Coleslawiin tarvitset:
Noin kilo kaalia
1 iso porkkana
1,25 dl sokeria
0,5 dl suolaa

Palastele kaali, mutta älä suikaloi sitä vielä niin hienoksi silpuksi kuin haluat lopputuloksesta. Rouheammat palat on helppo huuhdella ja kuivata. Jos et raasta porkkanaa vaan leikkaat sen veitsellä suikaleiksi, niin lisää sekin mukaan itkettymään.

Asettele palasteltu kaali syvään kulhoon ja kaada päälle sokeri ja suola. Sekoita hyvin ja anna seistä noin 5-10 minuuttia välillä sekoittaen. Sen jälkeen huuhtele kaali pienissä erissä juoksevan veden alla ja kuivaa joko salaattilingossa tai painele talouspaperilla niin, että saat mahdollisimman paljon nestettä pois. Hienonna kaali loppuun ja raasta mukaan porkkana.

Tällä tavalla kaali (ja porkkana) imevät itseensä hiukan jo suolaa ja sokeria, ja samalla niistä poistetaan ylimääräistä nestettä. Huuhtelun jälkeen kaali on sopivasti pehmennyt, mutta rouskaisee kuitenkin hampaissa.

Lisää sitten valitsemasi kastike.

Sinappinen kastike:
1 dl majoneesia
3/4 dl sinappia
3/4 dl omenaviinietikkaa
3/4 dl sokeria
2 tl chilikastiketta (Tabasco ja Texas Pete esim.)
Mustapippuria myllystä

Valkosipulinen kastike:
3 valkosipulinkynttä puserrettuna
1,5 tl suolaa
3/4 dl rypsiöljyä
3/4 dl omenaviinietikkaa 
1 dl majoneesia
1/4 tl paprikamaustetta
1/4 tl valkopippuria
1 tl sokeria

Sekoita kastikeaineet yhteen ja kaada coleslawin päälle. Anna salaatin maustua jääkaapissa vähintään pari tuntia, mutta parhaimmillaan se on seuraavana päivänä. Viinietikan maku pehmentyy eikä ole enää niin hyökkäävän pirteä, kun salaatti saa hetken aikaa rauhoittua ja muhia.

Molemmat kastikevaihtoehdot ovat hyviä - uudempi löytö oli valkosipulinen kastike, joka todellakin on tarkoitettu valkosipulia RAKASTAVILLE ihmisille. Jos annat coleslawin levätä yön yli, niin valkosipulin maku laantuu huomattavasti, mutta on edelleen vahva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti