keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

Beef jerky, eli kuivaliha, ja täydellisen mausteen metsästys

Ensikosketukseni kuivalihaan tapahtui monta vuotta sitten, kun olin laivalla. Tuolloin laivan taxfree-myymälässä esiteltiin Traditional American Steak -merkkisiä kuivalihatuotteita, joiden mausta pidin, mutta ne tuppasivat olemaan juuri ja juuri liian jauhoisia.

Meni useampi vuosi, kunnes aloin itse kokeilla kuivalihan tekemistä kotioloissa. Uunissa kuivatus onnistui mainiosti lävistämällä lihasiivujen toinen pää hammastikulla ja roikottamalla lihoja uuniritilästä, mutta mausteet olivat pahasti hakusessa. Monet nettisivut suosivat nestemäistä marinadia, jonka pääraaka-aine on soijakastike.

Rakastan soijakastiketta, mutta kuivalihassa sen maku mausteiden kanssa muuttui joksikin, jota en yksinkertaisesti pystynyt syömään. Maku muistutti liikaa jo kertaalleen syötyä ruokaa - liian suolaista ja samaan aikaan liian imelää. Sen vuoksi kuivalihan konsepti pysyi jonkin aikaa pannassa, kunnes jotakin jo unohtunutta tapahtumasarjaa pitkin sain käsiini NOMU Smokey Peri-Peri -mausteseoksen.

Kuva: sath.nl

Kyseisellä mausteseoksella ja suolalla käsitellyistä kuivalihoista tuli mahtavia. Mausteseos oli juuri sopivan mausteinen, jäi mukavasti lämmittämään ja oli muutenkin kaikin puolin erinomainen. Muistan, että mausteseosta sai vielä vuoden 2010 paikkeilla isommista ruokakaupoista, jonka jälkeen se mystisesti katosi.

Vielä hetki tuon jälkeen mausteseosta sai tilattua netistä, mutta vasta paljon myöhemmin sain tiedon, että valmistaja oli kokonaan lopettanut tämän mausteseoksen valmistamisen. En edes tiedä, onko NOMUn brändiä enää olemassa. Ja se on kuulkaa sääli.

Muistin silti, miltä mausteseos maistui lihan kanssa, ja eräältä saksalaiselta nettikaupan sivulta sain kalasteltua seoksen raaka-aineet:

Sokeri
Suola
Chili (Peri-peri, mutta myös Cayenne käy), 12%
Savustettu paprika, 10%
Valkosipuli
Sipuli
Korianteri
Sinappijauhe
Mustapippuri
Persilja
Juustokumina
Oregano
Inkivääri

Yhtenä iltana kävin tuumasta toimeen ja aloin sekoitella syvässä kulhossa mausteita keskenään. Enin osa seoksesta oli savustettua paprikaa, valkosipulia, sipulia, oreganoa ja chiliä, mutta muuten heitin suhteet maistelemalla ja arvailemalla.

Ei luultavasti tarvitse sanoakaan, kuinka iloinen olin, että tällä mausteseoksella saa miltei täydellisesti kopioitua NOMUn unohtumattoman makuelämyksen. Ainoastaan suolaa lisäilin seokseen enemmän kuin alkuperäisessä seoksessa olikaan, mutta sitä olin joka tapauksessa ripotellut aina ekstrana mukaan.

Nykyisin lihan kuivaaminen tapahtuu Severin kasvikuivurilla, jossa liha valmistuu aivan yhtä hyvin kuin uunissa.

Jos kuitenkin haluat suorittaa kuivauksen uunin ritilällä, niin se hoidetaan 75-asteisessa uunissa muutaman tunnin ajan (5-12 tuntia riippuen siitä, kuinka sitkeää/raksahtavaa lopputulosta olet hakemassa).

Muita vinkkejä kuivalihan valmistukseen:

 • Valitse vähärasvainen paisti tai muu osa.
 • Laita liha ennen leikkelyä pakastimeen niin pitkäksi aikaa, että se ehtii hieman kohmettua. Saat leikattua helpommin ohuita siivuja.
 • Kiinnitä huomiota siihen miten päin leikkaat lihan; syiden mukaan tulee hampaille enemmän töitä ja syiden poikki liha murtuu helpommin.
 • Mausta jokainen lihasiivu huolella niin, että mausteet levittyvät tasaisesti. Maustetta saa olla lihan pinnassa reippaasti, samoin suolan määrässä ei tarvitse pihistellä.
 • Jos sinulla ei ole kiertoilmauunia, niin pidä uunin kantta raollaan kuivatuksen ajan.
 • Laita lihojen alle uuniin esim. uunipelti, joka kerää lihoista tippuvat nesteet ja rasvat.
 • Kun lihat ovat valmiit, niin kuivaa ylimääräinen rasva talouspaperiin.
 • Säilytä kuivalihat kylmässä. Jos kuivalihoihin on jäänyt rasvaa, niin se voi härskiintyä huoneenlämmössä.

5 kommenttia:

 1. Minkälaisia määräsuhteita noihin pitäisi laittaa? Kokeilen tässä erilaisia kuivalihasysteemeitä, ja kuiva rubbi kuulostaa mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
 2. Nomun mausteseoksen mittasuhteita sais laitettua näkyville???

  VastaaPoista
 3. Pahoittelut vastausten viipymisestä, en tajunnut että Blogger piilottaa hyväksyttävät kommentit ilman ilmoitusta että kommentteja olisi hyväksyttävänä :D

  Mittasuhteita on valitettavasti hankala antaa, koska olen aina mennyt itse kokeilemalla ja lisäilemällä. Kuten artikkelissa sanonkin, niin mausteseos pohjautuu vahvasti savustettuun paprikaan, valkosipuliin, sipuliin, oreganoon ja chiliin, jotka ovat ne ns. päämausteet. Kun seuraavan kerran teen tätä kuivaseosta niin yritän pistää merkille mausteiden määrän, mutta suosittelen silti menemään ensisijaisesti oman maun mukaan.

  VastaaPoista
 4. Saitko mittasuhteet ikinä tehtyä?

  VastaaPoista
 5. Aloittelija. Onko muita vinkkejä kuivalihaan?

  VastaaPoista