maanantai 14. elokuuta 2017

Pekingin kanaa ja kasviksia

Asuessani vielä Valkeakoskella kävin usein hakemassa paikallisesta kiinalaisesta noutoruokaa kotiin, koska a) kiinalainen ruoka oli halpaa kuin saippua, ja b) annokset olivat isoja ja hyviä. Alle kymmenellä eurolla sait mukaasi kaksi boksia, joista toinen oli täynnä höyryävää riisiä ja toinen valitsemaasi lisuketta - ja koko annoksesta olisi kaksikin ihmistä syönyt itsensä hyvinkin kylläisiksi.


Vakioannokseni oli pekingin kana, jota ei tuntunut löytyvän muista perusbuffetkiinalaisista. Jossakin välissä sain kaivettua tietooni, että kyseisessä peking kana -annoksessa käytettiin hoisin-kastiketta, eli soijapavuista ja mausteista valmistettua paksua soosia. Epämääräisenä ajankohtana kyseistä kastiketta alkoi saamaan melko hyvin varsinkin isoista ruokakaupoista, mikä pätee edelleen; hoisin-kastiketta pitävät valikoimissaan mm. Blue Dragon ja Spice UP! -tuotemerkit, joita myydään ainakin Prismoissa ja Cittareissa.

Mutta vaikka oikea kastikepohja löytyi, niin yksi erittäin tärkeä asia oli vielä kysymysmerkin alla; kuinka lihasta saisi yhtä pehmeää ja mureaa kuin kiinalaisissa ravintoloissa ja nimenoman pekingin kanassa? Kokemusteni mukaan kun kiinalainen kana oli sellaista, että se lähti hajoamaan liki suikaleiksi suussa kun palaa vähänkään painettiin kielellä kitalakea vasten.

En enää muista, mistä sain vinkin käyttää tuota ruoka-aineiden jokerikorttia, eli ruokasoodaa. Ideana on marinoida lihaa maustekastikkeessa, jossa on sekä loraus etikkaa, että reilu ropsaus ruokasoodaa. Ruokasooda ja etikka mureuttavat lihan sellaiseksi, ettet halua enää jättää tätä vaihetta missään nimessä väliin.

Lihaa kannattaa marinoida yön yli, mutta kiireessä muutamakin tunti on parempi kuin ei mitään. Toki koko marinointivaiheenkin voi jättää pois ja käyttää suoraan tuoreeltaan paloiteltuja fileitä, mutta silloin tinkii suutuntumasta.

Pekingin kanaa ja kasviksia


4 annosta

1 paketti broilerin ohutfileitä (~430 g)
TAI esim. paistisuikaleita

1 purkki Spice Up! Hoi Sin -kastiketta (260g)
1 iso sipuli
1 iso tai 2 pientä porkkanaa
1 purkki bambunversoja
10-13 cm pätkä purjosipulin vihreää osaa
1-2 valkosipulinkynttä murskattuna
2 cm pala tuoretta inkivääriä raasteena
1 rkl omenaviinietikkaa
0,5-1 tl ruokasoodaa
Suolaa
Pippuria
(Valkosipulimauste
Inkiväärijauhe)

Rypsi- tai seesamiöljyä paistamiseen

Leikkaa broilerin ohutfileet sopiviksi paloiksi tai suikaleiksi. Laita liha syvään kulhoon ja lisää mukaan noin 1/3 Hoi Sin -kastikepurkista, ripaus suolaa ja mustapippuria, valkosipuli- ja inkiväärijauhetta (voit käyttää tässäkin tapauksessa tuoretta tavaraa noin 1 tl molempia). Sekoita tasaiseksi ja lisää lopuksi mukaan omenaviinietikka ja ruokasooda.

Tässä vaiheessa liha alkaa hiukan vaahdota ja näyttää todella epämääräiseltä, mutta vaahtoaminen loppuu kyllä ja marinadi imeytyy lihan sisälle, kunhan lihat saavat marinoitua rauhassa :)

Peitä kulho kannella tai kelmulla ja siirrä jääkaappiin marinoitumaan vähintään 1-2 tunniksi, mutta mielellään yön yli.

Pilko porkkana tikuiksi, sipuli lohkoiksi ja purjo vinoittain paloiksi. Valuta ja huuhtele bambunversot. Lorauta paistinpannulle reilusti öljyä ja lisää öljyyn tuore valkosipulimurska ja raastettu inkivääri. Kun öljy on kuumentunut, niin lisää mukaan ensin porkkanatikut. Sekoita pari minuuttia ja lisää sitten pannulle sipulilohkot. Kun ne ovat alkaneet hiukan pehmetä, niin lisää pannulle myös purjo ja bambunversot.

Kypsennä kasviksia haluamaasi kypsyyteen (itse pidän siitä, että ne ovat vähän vielä rapsakoita lautasella) ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää loppuvaiheessa mukaan pari ruokalusikallista Hoi Sin -kastiketta. Sekoittele ja siirrä lautaselle syrjään.

Kaada lisää öljyä pannulle ja paista broilerinpaloja niin kauan, että ne ovat kunnolla kypsyneet. Kaada kasvikset lautaselta broilerin joukkoon ja lisää mukaan loppu kastike purkista. Paista vielä hetki kunnolla sekoittaen. Jos haluat, niin ripottele päälle ennen tarjoilua seesaminsiemeniä.

Tarjoile tahmean lisäkeriisin kera.


15 kommenttia:

  1. Kerran tehnyt ja taivaallisen hyvää,nyt olisi tarkoitus tehdä pojan kanssa yhdessä uudemman kerran! Kiva kun löytyy näin maukkaita reseptejä!

    VastaaPoista
  2. Oli kyllä tosi hyvää, yleensä jos yrittänyt tehdä jotain ravintolasta tuttua niin ei kovin samanlaista ole saanut aikaan mutta tää oli nam :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että onnistui! Itselläkin nyt hetki taas väliä kun olen tätä tehnyt, pitää korjata asia ensi tilassa :D

      Poista
  3. kokeilin tätä. vähä ehkä liikaa makeaa/imelää tuli mun makuun tasapainoksi laitoin srirachaa lautaselle ni oli todella hyvää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo Hoi Sin -kastike tosiaan on melko makeaa, mutta yleensä kanan marinointiin käytettävä viinietikka ja ruokasooda leikkaa sitä tarpeeksi useimpien makuun. Sriracha-kastiketta käytin joskus tosi paljon, mutta sen potku ja tulisuus taas peittäisivät minun makuuni tätä liikaa - jos makeutta haluaa pois, niin kokeilisin ennemmin vähentää Hoi Sin -kastikkeen määrää ja lorauttaa mukaan vaikkapa soijakastiketta tasapainottamaan :)

      Poista
  4. Loistava ohje! Ei ole asiaa kiinalaiseen ravintolaan:)Kiitos reseptistä.

    VastaaPoista
  5. Nyt oli kova resepti. Olen pitkän aikaa yrittänyt selvitellä, miten saa kotioloissa ravintoloiden pekking-tyylisen kastikkeen aikaiseksi. Tällä reseptillä onnistui. Laitoin vähän vähemmän kuin purkillisen Hoisin kastiketta ja lisäsin pari ruokalusikallista soijaa. Lopputulos huikea, uskoakseni ruokasoodasta ja valkoviinietikasta. Nyt kysyisin, sopiikohan resepti myös esimerkiksi porsaanlihan kanssa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toimii, ehdottomasti! Olen itse pitänyt porsaanlihaa marinadeissa ihan suosiolla yön yli. Joka tapauksessa ruokasooda + etikka mureuttavat possua siinä missä kanaakin, joskin kovin pienet palat saattavat yön yli marinoituessaan liki hajota hilskaksi paistettaessa...

      Poista
  6. 5. Kertaa tein tänään, yksi lemppariresepteistäni! Kiitos♥️

    VastaaPoista
  7. Hain ohjetta kanaa hoisinkatekkeella näin löytyi ohjeesi jätän jääkaappiin marnoitumaan yllä kertomillasi kastikkeessa, soija oli yllätys mutta huomena valmistan ohjeellasi kanan, kiitos selkeästä ohjeistuksesta.

    VastaaPoista
  8. Hyvä resepti, kiitos

    VastaaPoista