torstai 3. elokuuta 2017

Kevytkenkäistä pastaa, eli Pasta alla Puttanesca

Pasta alla Puttanesca. Näin nätisti käännettynä nimi muotoutuu suomalaisittain Ilotytön pastaksi, mutta suorana käännöksenä nimi olisi Huoran tai Lutkan pasta. "Ei nimi miestä pahenna, ellei mies nimeä"; Pasta alla Puttanesca viehätti minua ajatuksena jo ensimmäisen kerran silloin, kun näin Nigella Lawsonin sitä valmistavan TV-ohjelmassaan.


Nigellan aprikoinnin mukaan yleinen käsitys tämänkaltaisesta pastaruoasta on se, että sitä kokkaavat pääasiassa homssuiset rouvat, joilla ei ole aikaa käydä torilla ostamassa tuoreita aineksia ja jotka käyttävät tuoreaineiden sijaan purkki- ja tölkkivalmisteita. Kuka tietää, mutta varsinkaan Suomessa ei juuri ole vastaavanlaista tori- ja ruoanlaittokulttuuria kuin esimerkiksi Italiassa, minkä vuoksi tölkit ja purkit ovatkin Pohjoismaissa elävän pelastus.

Raaka-aineiden kohdalla vastaan tuli ensimmäinen yllätys, nimittäin alkuperäisohjeessa mainitut anchovikset. Siis sehän tarkoittaa anjoviksia, eikö? Ei! Vaan sardelleja. Kyseessä on kaksi täysin eri kalalajia:

Sardelli: Atlantin itärannikon sillikala, käytetään yleisesti Euroopassa suolattuna, öljyyn säilöttynä maustekalana. Sardelliin voidaan viitata englanninkielessä nimellä "Anchovy".

Anjovis: Silakkaa ja muikkua muistuttava sillien heimon kalalaji, toiselta nimeltään kilohaili.

Jos siis englannista suomeksi käännetyssä reseptissä mainitaan anjovikset yhtenä raaka-aineena, niin on hyvinkin mahdollista, että alkuperäistekstissä on tarkoitettu nimenomaan sardelleja.


Pasta alla Puttanesca

4-6 annosta

3 rkl oliiviöljyä
8 sardellifilettä valutettuna ja pienittynä
2 kynttä valkosipulia kuorittuna ja hienonnettuna (tai murskana)
0,5-1 tl chilirouhetta (tai 2 rkl säilöttyjä punaisia jalapenoja valutettuina ja pienittynä)
500 g spagettia
400 g tomaattimurskaa
150 g mustia kivettömiä oliiveja paloiteltuna
2 rkl pieniä kapriksia huuhdeltuina
3 rkl tuoretta persiljaa silputtuna
Suolaa maun mukaan
Mustapippuria maun mukaan

Täytä pastakattila vedellä ja laita kuumentumaan.

Kaada oliiviöljy laakealle paistinpannulle ja kuumenna keskilämmöllä. Lisää sardellipalat ja paista noin 3 minuuttia, kunnes fileepalat ovat lähes sulaneet pannulle. Lisää valkosipuli ja chili, ja sekoittele hetki.

Ripauta suolaa nyt kiehuvaan veteen ja ropsauta pasta veteen kypsentymään paketin ohjeiden mukaisesti.

Lisää tomaattimurska, oliivit ja kaprikset sardelli-valkosipuliseokseen ja keitä noin 10 minuuttia välillä sekoitellen. Tarkista maku ja lisää suolaa ja/tai mustapippuria mikäli katsot tarpeelliseksi.

Juuri ennen kuin pasta on kypsynyt valmiiksi kauhaise noin desin verran keitinvettä talteen. Kun pasta on valmis, valuta ylimääräinen vesi pois ja lisää spagetti kastikkeen sekaan. Jos näyttää siltä, että kastike ei lähde sekoittumaan pastan kanssa tarpeeksi hyvin, niin lisää vähän keitinvettä mukaan.

Ripottele päälle tuoretta persiljaa ja tarjoile.

Alkuperäinen ohje: Nigella.com - Slut's Spaghetti
Oliko hyvää?
Oli. Itse ihastuin tähän italialaiseen pastaruokaan ehkä hitusen enemmän kuin Vuorenpeikko, mutta Peikkokin totesi että söisi kyllä mielellään uudelleen. Koska kyseessä on italialaistyylinen pasta-ateria, ei pastaa hukuteta tomaatti- tai kermasoosin alle, vaan kastiketta on juuri sen verran että pasta imaisee sen maut itseensä.

Kokonaisena tehdyssä ohjeessa riittää syötävää kahdelle hetkeksi aikaa, mutta en valita. Tekisin uudelleenkin, ainoastaan ehkä saattaisin korvata sardellit hieman huokeammilla anjoviksilla, koska en usko että se vaikuttaisi makuun aivan niin dramaattisesti.

3 kommenttia:

 1. Ai hitto. Nälissäni menin ja luin tämän. Ihan pakko kokeilla!

  VastaaPoista
 2. Todellakin kannattaa! Koko ruoka syntyi noin puolen tunnin aikavälillä (plusmiinus aika, joka kului ruokien pikaiseen viipalointiin jne) ja oli kokonaisuutena aika mehevä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja sopii Nigellan kuvauksen mukaan just mainiosti tämmöselle Homssulle!

   Poista