maanantai 28. elokuuta 2017

Muistoja Edinburghista: Scotch Pie

Tänä vuonna katkaisimme perinteen ja suuntasimme kesälomalla Lontoon sijasta Edinburghiin. Kaupunki itsessään oli lumoava ja siitä sekä Skotlannin muista ruokaelämyksistä voin joskus tarinoida enemmänkin, mutta lauantaina päätimme Vuorenpeikon kanssa kokeilla valmistaa Scotch Pieta ihan itse.


Scotch Pie, eli lampaan jauhelihan täyttämät suljetut piirakat, ovat varsinaista brittiläistä perinneruokaa. Laardista, vedestä ja jauhoista valmistetaan piirakkataikina, joka levitetään muotin pohjalle ja reunoille, jonka jälkeen piirakka täytetään maustetulla lampaan jauhelihalla. Sen jälkeen taikinasta muotoillaan piirakalle kansi ja komeus voidellaan munalla ennen uunia.

Edinburghin reissulla kävimme pariinkin otteeseen hotelliamme vastapäätä sijainneessa The Piemaker -leipomossa, josta sai kyseisten piirakoiden lisäksi mm. haggispiiraita, erilaisia uppopaistettuja pasteijoita ja paljon muita herkkuja alta parin punnan hintaan per tuote. Piirakat saattoi syödä paikan päällä hivenen ahtaassa myymälässä, tai pakkauttaa ne nopeasti läpikuultaviksi muuttuviin paperipusseihin ja viedä mukanaan.

Nämä kotitekoiset piirakat eivät esteettisesti muotoutuneet niin siisteiksi kuin kesällä ostamamme yksilöt, mutta maku oli kaikin puolin kohdillaan :)

Huom! Laardin voi korvata voilla, mikäli sitä ei löydy valmiina. Laardin voi myös valmistaa itse keittämällä silavaa, jota Vuorenpeikko hankki lihakauppiaalta. Lisäksi tarvitset jonkinlaisen muotin, jossa voit muotoilla piirakan kupin ja joka tukee piirakkaa täyttämisen ja kannen "asentamisen" ajan.

Scotch Pie - Skotlantilaiset lihapiirakat


7-8 kpl

Taikina:
500 g vehnäjauhoja
175 g laardia
225 ml vettä
1,5 tl suolaa

Täyte:
500 g lampaan jauhelihaa
150 ml lihalientä
1 liivatelehti
Muskottia
Suolaa
Valkopippuria

Voiteluun: 1 kananmuna

Sekoita mausteet lihaan. Liota liivatelehti pehmeäksi, puristele kuivaksi ja lisää lämpimään lihaliemeen. Sekoita lientä, jotta liivate liukenee kokonaan. Kaada liemi lihan sekaan ja vaivaa tasaiseksi.

Mittaa vehnäjauhot ja suola kulhoon ja laita laardi ja vesi kattilaan. Kiehauta vesi-rasvaseos (tämä auttaa vettä ja rasvaa sekoittumaan toisiinsa) ja kaada se sitten jauhojen sekaan. Sekoittele taikinaa ensin puulastalla ja jatka sitten käsin, kun taikina on jäähtynyt tarpeeksi.

Laita uuni tässä vaiheessa lämpiämään 175 asteeseen.

Jaa taikina 7-8 osaan. Ota yksi osa jauhotetulle pöydälle ja jaa se vielä siten, että noin 2/3 taikinaa tulee piirakan pohjaksi ja 1/3 taikinasta muotoillaan sille hattu. Kaulitse tai taputtele pohjataikina pyöreäksi levyksi ja muotoile se muotin avulla kupiksi. Meillä käytettiin 3D-printattua lieriötä.Täytä kuppi lihaseoksella ja painele lusikan avulla vähän tiiviimmäksi. Kaulitse sitten taikinan hattuosuus, tee siihen keskelle pieni (noin 0,5-1 cm halkaisija) reikä. Nosta hattu piirakan päälle ja nipistele se reunojen kanssa kiinni.

Irrota piirakka muotistaan leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Voit kääriä piirakan ympärille suiron leivinpaperia ja kiinnittää sen esim. juuttinarulla, jotta piirakka pitäytyisi paremmin koossaan.

Tee loput piirakat samalla tavalla. Voitele sitten kansiosat munalla ja paista piirakoita uunissa noin 40 minuuttia, tai kunnes piirakoiden hatut alkavat näyttää sopivan kypsiltä.

Jäähdytä, narauta kaveriksi raikas Irn Bru tai Innis & Gunnin tamminen olut ja nauti.


Oliko hyvää? Oi kyllä. Vuorenpeikon mukaan maku näissä piirakoissa oli, ellei aivan sama, niin todella lähellä kuin Piemakerin herkulliset piirakat. Yksi tällainen piirakka riittää normaaliin nälkään, kaksi tai kolme selättää jo suuremman vatsan kurnimisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti