tiistai 8. elokuuta 2017

Jääkaapin tyhjennystä: Fried rice

Kun jääkaapista löytyy eilistä keitettyä riisiä, on siinä jo pääraaka-aine herkulliseen pika-ateriaan. Fried rice, eli paistettu riisi, on monelle varmasti tuttu käsite aasialaisista ravintoloista ja varsinkin Kiinassa ja Japanissa se tuntuu olevan melko yleinen näky ruokapöydässä.


Parasta tässä ruoassa on se, että siihen uppoaa paljon jääkaapin tähteitä, eikä lopputulos kuitenkaan näytä siltä että siihen olisi dumpattu melkein arvalla mitä sattuu kaapista löytymään.

Tänä aamuna heräsin melko myöhään, joten kaipasin tukevampaa aamupalaa - tai brunssiahan jo siihen aikaan se olisi ollut. Eilispäivän riisi pääsi hyötykäyttöön, kun otin paistinpannun ja leikkuulaudan esille. Mukaan nakkelin kananmunan lisäksi oliiveja, punaista sipulia ja herne-maissi-paprikaa.

Meillä muuten nykyisin tehdään lisäkeriisi lähes yksinomaan puuroriisistä, jolloin siitä tulee mukavan tahmea - sticky, kuten englanniksi sanottaisiin. Sillekin on ohje alempana.

Fried rice


Eilen paistettua jämäriisiä
1-2 kananmunaa
1 pieni sipuli
Suolaa
Mustapippuria myllystä
Ketsuppia
Soijakastiketta
Mitä tahansa jämiä mitä löydät (esim. herkkusieniä, oliiveja, paprikaa, katkarapuja, paistettua kanaa, tomaattia, porkkanaa...)

Kuumenna pannulla öljy ja laita ensiksi paistumaan pidemmän kypsymisajan vaativat ainekset, kuten sipuli ja raaka porkkana, pienittynä. Kuullota aineksia öljyssä hetken aikaa ja lisää sitten riisi. Paloittele riisiä lastan avulla tasaisemmaksi ja paista, kunnes riisi on lämmennyt kokonaan. Lisää tarvittaessa öljyä.

Lisää sitten muut aineet, jotka vaativat vain lämmittämisen tai nopean paistoajan, pyöräyttele hetki ja riko mukaan riisin määrästä riippuen 1-2 kananmunaa. Sekoita munan rakenne kunnolla rikki ja pyörittele pannulla niin, että kananmunaa leviää joka paikkaan.

Mausta muutamalla tilkalla soijakastiketta ja parilla ruuttaisulla ketsuppia, sekoita tasaiseksi ja lisää makusi mukaan suolaa ja mustapippuria.Tahmea lisäkeriisi

3-4 annosta (lisäkkeenä)

2,5 dl puuroriisiä (esim. Myllyn Paras, Risella)
3,5 dl vettä
Suolaa

Mittaa riisit siivilään ja huuhtele riisiä juoksevan veden alla niin kauan, kunnes enin tärkkelys riisin pinnasta on huuhtoutunut pois.

Kaada riisi pieneen, kannelliseen kasariin ja mittaa mukaan vesi. Jos pienennät/suurennat riisiannosta, niin muunna veden suhde yhden suhde yhteen riisin kanssa ja lisää 0,5-1 dl vettä päälle.

Lisää mukaan suola ja laita levy kuumenemaan kasarin alla. Peitä kasari kannella (parhaiten tässä toimii läpinäkyvä kansi, jolloin riisin tilanteen näkee ilman kannen availua).

Kun veden pinta alkaa kuplia, niin pienennä heti lieden lämpöä (0-12-asteikolla noin vitoselle, 0-6-asteikolla 1-2). Jossain vaiheessa vesi alkaa muodostaa kuplia täyttäen kasarin tyhjän tilan, mutta jos lämmön alennuksen ajoitti oikein, on kuplinta melko maltillista. Jos vesi kuohuu yli, niin pidä kantta hetkittäin pois jotta kasarin sisäinen lämpötila putoaisi nopeammin. Yritä kuitenkin antaa riisin olla mahdollisimman rauhassa äläkä sekoittele, jos vain pystyt sen välttämään.

Kuplinnan loppuessa pitäisi veden olla pääosin kokonaan imeytynyt riisiin. Tässä vaiheessa riisiä voi vähän möyhentää kauhalla tai lastalla ja katsoa, ettei se pala pohjaan. Kun riisi on kypsynyt noin 10-15 minuuttia, niin sen pitäisi olla melko valmista. Jos se tuntuu edelleen al denteltä, niin lorauta vähän vettä kasarin pohjalle ja anna olla pienellä lämmöllä pidempään.

Kun riisi on valmis, ota kasari pois liedeltä ja anna riisin vielä tekeytyä muutama minuutti. Jos kosteutta on omaan makuusi liikaa, voit ottaa kannen täksi ajaksi pois tai laittaa raolleen. Mausta makusi mukaan lisäämällä suolaa ja käytä kuten haluat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti