perjantai 4. elokuuta 2017

Hunajamelonia kolmella tavalla

Muutama päivä sitten oli tarkoitus nautiskella hunajamelonia aamupalalla muun ruoan kanssa, mutta sattuneesta syystä meloni unohtui täysin jääkaapin perukoille. Mietin, mitä kaikkea hunajamelonista voisi ylipäätään tehdä ja pienen netin selaamisen jälkeen päätin kokeilla valmistaa hunajamelonia kolmella eri tavalla; bruschettoina, alkupaloina ja jälkiruokana.


Hunajameloni- ja prosciutto-bruschetat

4 bruschettaa

4 palaa leipää (esim. patonkia leikattuna vinottain)
Muutama tippa öljyä
4 siivua prosciuttoa
Pieni pala hunajamelonia
Balsamicoa

Pirskota hiukan öljyä (oliivi- tai rypsiöljy) leipien pinnoille ja paahda leipäsiivuja kuumalla pannulla, kunnes ne ovat saaneet sopivasti väriä. Jos viipaleet mahtuvat paahtimeen, niin sitäkin voi käyttää.

Kuori ja poista siemenet hunajamelonin palasesta ja siivuta mahdollisimman ohueksi joko veitsellä tai kokeile kuorimaveitsen käyttöä. Asettele prosciutto leipäsiivulle ja lisää mukaan muutamia suiroja hunajamelonia. Pirskottele päälle balsamicoa ja tarjoile. Päälle voit ripotella vielä tuoreita yrttejä tuomaan väriä.

Alkuperäinen ohje: Marthastewart.com - Prosciutto, Melon, and Balsamic Vinegar Bruschetta

Oliko hyvää? Pidän paljon bruschetoista, joten ehkä odotin näiltä liikoja. Osasin kyllä aavistaa melko mietoa makuelämystä jo hunajameloniakin ajatellen, mutta emme olleet Vuorenpeikon kanssa aivan varma siitä, pelasivatko hunajamelonin ja prosciutton maut yhteen balsamicon kanssa. Ehkä alkuperäisohjeen cantaloupemeloni olisi sittenkin ollut parempi. Noin muuten maku oli kuitenkin ok, mutta en usko että tämä ohje päätyisi vakiokäyttöön.


Hunajamelonisiivuja prosciuttoon käärittynä


Kahdelle alkupaloiksi

Puolikas tai 1/4 hunajameloni
Prosciuttoa

Kuori ja poista siemenet hunajamelonista ja leikkaa meloni paksuiksi viipaleiksi. Kääri prosciuttoa viipaleiden ympärille.

Oliko hyvää? Tämä italialainen napostelu- tai alkuruoka on ymmärtääkseni kohtalaisen suosittu kotimaassaan varsinkin kesäsesonkina. Enkä yhtään ihmettele - kevyesti makeahko hunajameloni ja aivan omanlaiseltaan maistuva prosciutto yhdessä ovat mukavan kevyt ja raikas alkupala mille tahansa ruoalle. Tosin en juuri nyt keksi mikä hedelmä huonontuisi sillä, että sen käärisi ilmakuivattuun kinkkuun (banaani?) mutta tämä on aika kiva. Teen luultavasti uusiksi joskus.


Paistettua hunajamelonia ja mascarponevaahtoa

Alkuperäinen ohje grillatulle melonille:
Neljälle

1 hunajameloni
1 sitruunan mehu (0,5-1 dl sitruunamehua)
3 rkl juoksevaa hunajaa
100 g mascarponea
1 purkki vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (250ml)

Kuori ja poista siemenet hunajamelonista. Leikkaa meloni lohkoiksi ja laita lohkot kuumaan grilliin. Valele hunaja-sitruunamehuliemellä.

Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi ja kääntele mukaan mascarpone. Tarjoa vaahto melonilohkojen kera.

Alkuperäinen ohje: Yhteishyvä.fi - Grillattu hunajameloni ja mascarponevaahto

Oliko hyvää? Alkuperäisessä ohjeessa melonilohkot grillattiin, mutta koska grilliä en viitsinyt tämän takia raahata pihalle, niin päätin kokeilla sen sijaan pannulla paistamista. Marinoin ensin lohkoja hetken sitruuna- ja hunajaliemessä, kunnes oli paistamisen aika.

Laitoin pannulle pienen nokareen voita ja paistamisen aikana kävi ilmi, että hunajameloni on siihen touhuun aivan liian pehmeää. Hunaja alkoi kärytä pannun pinnalla ja melonilohkot pehmetä, joten parin yrityksen jälkeen luovutin.

Maistaminen osoitti, että paiston aikana hunajameloneista hävisi jonkin verran makua, mutta kasasin paistetut siivut lasiin ja päälle kauhoin vaniljavaahtoa. Loput hunajameloniviipaleet, jotka olivat hetken aikaa uineet sokeriliemessä, olivat itseasiassa todella hyviä - joten ne hävisivät parempiin suihin vaahdon kera sellaisinaan.

Tuskin tulen paistamista kokeilemaan uudelleen, mutta kevyesti hunajassa ja sitruunassa marinoidut lohkot vaniljavaahdon kera voivat olla joskus tulevaisuudessa hyvä kesäinen jälkiruokaidea.

2 kommenttia:

  1. Nää kyllä näyttää niin hyvälle! Mulla olis kaapissa kokonainen ananas, joka tarvis lähipäivinä kehitellä kurkusta alas. Mutta jaksaako alkaa kikkailla, vai pilkonko vaan palasiksi ja dippaan suklaaseen. Siinäpä vasta pulma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitähän saisi aika kuvauksellisen ananassalsan, kun ananaksen puolittaisi, kovertaisi sisällön pois ja sekoittaisi mukaan tomaattimurskaa, punasipulia, chiliä, avokadoa ja vaikka vähän limeä :) Mutta hedelmät + suklaa ei ole koskaan huono vaihtoehto!

      Poista