tiistai 12. syyskuuta 2017

Pomminvarmat sämpylät

Kun ensimmäisen kerran kokeilin tehdä pomminvarmoja sämpylöitä jo useampi vuosi sitten, niin en oikein osannut odottaa juuri mitään. Olin siihen asti syönyt kotitekoisina sämpylöinä vain kaurasämpylöitä, jotka joko jäivät sisältä tahmean raa'an oloisiksi, tai sitten kuivuivat koppuraksi jotka vain pyörivät suussa.


Onneksi sitten kuitenkin kokeilin näitä ja saatoin todeta, että kyseessä on todellakin pomminvarma ohje. Nämä pomminvarmat sämpylät onnistuivat erinomaisesti ja varsin vähällä vaivalla - lisäksi mukaan saa upotettua halutessaan erilaisia siemeniä makua tuomaan. Siitä lähtien tämä on ollut luotto-ohjeeni sämpylöille, sillä ne onnistuvat aina ja joka kerta. Pomminvarmat? Ehdottomasti!

Tämä ohje on peräisin aina niin mahtasta Pastanjauhantaa -blogista, joka puolestaan oli löytänyt sen jo netistä kadoneelta leivontasivulta. 

Pomminvarmat sämpylät


16 kappaletta

0,5 litraa maitoa
50 g tuorehiivaa TAI 2x11g pussia kuivahiivaa
50 g voita
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
noin 10-12 dl jauhoja
(siemeniä, esim. pellavaa, auringonkukkaa...)

Lämmitä ensin maito kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihen. Lisää mukaan sokeri ja suola ja kun ne ovat liuenneet mukaan, niin ala lisätä jauhoja vähän kerrallaan maitoseokseen. Kun enin osa jauhoista on mukana, pusertele mukaan huoneenlämpöinen voi. Sekoita mukaan loput jauhot (ja siemenet).

Peitä taikina-astia liinalla ja laita kohoamaan lämpimään paikkaan noin 30-45 minuutiksi.

Vaivaa sitten taikina kimmoisaksi jauhotetulla alustalla ja jaa 16 osaan. Pyörittele osista haluamasi muotoisia sämpylöitä. Päälle voit ripotella hiukan jauhoja ja/tai siemeniä. Laita vielä kohoamaan 20 minuutin ajaksi uunipellille liinan alle.

Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Jos haluat kokeilla saada sämpylöihin rapeampaa pintaa, niin laita uunin pohjalle laakea vesiastia.

2 kommenttia: