lauantai 30. syyskuuta 2017

Pumpkin Spice Latte - kauden ihana kahvijuoma

Tähän aikaan vuodesta seuraan aina mielenkiinnolla, kuinka amerikkalaiset alkavat hehkuttaa Pumpkin Spice sitä ja Pumpkin Spice tätä. Yksi näistä hehkutettavista asioista on Starbucksista saatava Pumpkin Spice Latte, jota päätin viimein kokeilla. Kyseessä on siis melko tavallinen latte, joka Starbucksissa maustetaan Pumpkin Spice -mausteseoksen lisäksi nykyisin pienellä määrällä kurpitsaa.


Itse Pumpkin Spice -mausteseos saa nimensä yksinkertaisesti siitä, että sitä käytetään perinteisesti kurpitsapiirakoiden olennaisena ainesosana. Vuorenpeikko auttoi tässä hieman ja kehitteli netistä löytyneiden ohjeiden perusteella seuraavanlaisen seoksen:

Pumpkin Spice Mix, eli kurpitsapiirakkamauste


6 osaa kanelia
2 osaa inkivääriä
1 osa maustepippuria
1 osa muskottipähkinää
Ripaus jauhettua neilikkaa

Kaikki sekoitetaan yhteen ja säilytetään ilmatiiviissä pakkauksessa.

Sitten päästään itse asiaan, eli siihen paljon puhuttuun kahvijuomaan! Kurpitsaa tai kurpitsapiirakan täytettä meillä ei tähän hätään ollut, mutta se ei haittaa. Tärkein on juurikin tuon mausteseoksen lisääminen.

Pumpkin Spice Latte


1 annos, noin 3 dl

2 dl täysmaitoa
1 dl vahvaa kahvia
1 rkl sokeria
2-4 tippaa vaniljaesanssia
0,5 tl Pumpkin Spice -mausteseosta
(Pieni määrä kurpitsaa tai kurpitsapiirakan täytettä)
Kermavaahtoa

Kaada maito pieneen kattilaan ja lisää mukaan sokeri (ja kurpitsapiirakan täyte). Sekoittele vispilällä. Kuumenna, mutta älä kiehauta. Lisää pumpkin spice -mauste, vaniljaesanssi ja vahva kahvi. Sekoita, kunnes kaikki ainekset ovat liuenneet mukaan.

Kaada juoma mukiin tai kuumuutta kestävään lasikuppiin ja pursota päälle kermavaahtoa. Ripauta hiukan pumpkin spice -maustetta kermavaahdon päälle ja nauti.

keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Suklaiset kauralevyt á la Vuorenpeikko

Vaihteeksi taas hiukan makeaa! Näitä suklaisia kauralevyjä Vuorenpeikko on tehnyt aina silloin tällöin joko ihan meidän omaksi herkuksi, tai tarjottavaksi kahvipöytään. Koristelussa voi olla luova - tällä kertaa käytettiin tummaa ja tavallista maitosuklaata, jolla saatiin hiukan marmoroitua kuviota pintaan.


Suklaiset kauralevyt á la Vuorenpeikko


~ 16 palaa

200 g suklaata
100 g voita
4,5 dl kaurahiutaleita (noin 150 g)
1 rkl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria (noin 75 g)
2 rkl siirappia
Pari tippaa vaniljaesanssia

Sekoita kuivat aineet yhteen yhdessä kulhossa. Sulata sitten kattilassa voi ja siirappi yhteen.

Sekoita kuiva-aineet ja voi-siirappiseos. Painele tasaiseksi levyksi noin 20x25 cm kokoiseen vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Rouhi sillä aikaa suklaa pienemmäksi.

Kun paistos on tullut uunista, niin levitä suklaarouhe heti sen päälle. Suklaa sulaa paistoksen lämmöstä itsekseen, mutta voit hiukan itse auttaa esimerkiksi lusikalla hieman levittäen.

Anna jäähtyä kunnolla, pilko paloiksi ja säilytä jääkaapissa.



tiistai 12. syyskuuta 2017

Pomminvarmat sämpylät

Kun ensimmäisen kerran kokeilin tehdä pomminvarmoja sämpylöitä jo useampi vuosi sitten, niin en oikein osannut odottaa juuri mitään. Olin siihen asti syönyt kotitekoisina sämpylöinä vain kaurasämpylöitä, jotka joko jäivät sisältä tahmean raa'an oloisiksi, tai sitten kuivuivat koppuraksi jotka vain pyörivät suussa.


Onneksi sitten kuitenkin kokeilin näitä ja saatoin todeta, että kyseessä on todellakin pomminvarma ohje. Nämä pomminvarmat sämpylät onnistuivat erinomaisesti ja varsin vähällä vaivalla - lisäksi mukaan saa upotettua halutessaan erilaisia siemeniä makua tuomaan. Siitä lähtien tämä on ollut luotto-ohjeeni sämpylöille, sillä ne onnistuvat aina ja joka kerta. Pomminvarmat? Ehdottomasti!

Tämä ohje on peräisin aina niin mahtasta Pastanjauhantaa -blogista, joka puolestaan oli löytänyt sen jo netistä kadoneelta leivontasivulta. 

Pomminvarmat sämpylät


16 kappaletta

0,5 litraa maitoa
50 g tuorehiivaa TAI 2x11g pussia kuivahiivaa
50 g voita
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
noin 10-12 dl jauhoja
(siemeniä, esim. pellavaa, auringonkukkaa...)

Lämmitä ensin maito kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihen. Lisää mukaan sokeri ja suola ja kun ne ovat liuenneet mukaan, niin ala lisätä jauhoja vähän kerrallaan maitoseokseen. Kun enin osa jauhoista on mukana, pusertele mukaan huoneenlämpöinen voi. Sekoita mukaan loput jauhot (ja siemenet).

Peitä taikina-astia liinalla ja laita kohoamaan lämpimään paikkaan noin 30-45 minuutiksi.

Vaivaa sitten taikina kimmoisaksi jauhotetulla alustalla ja jaa 16 osaan. Pyörittele osista haluamasi muotoisia sämpylöitä. Päälle voit ripotella hiukan jauhoja ja/tai siemeniä. Laita vielä kohoamaan 20 minuutin ajaksi uunipellille liinan alle.

Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Jos haluat kokeilla saada sämpylöihin rapeampaa pintaa, niin laita uunin pohjalle laakea vesiastia.

sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Pikaiset pizzarullat

Pidimme flunssaisen Vuorenpeikon kanssa leffaillan eilen ja pääsin siis toteuttamaan yhden pitkäaikaisessa "kokeilenpa joskus"-ideakansiossa olleen asian; nimittäin purkkicroissant-taikinan käytön muussa kuin (hui) croissant-muodossa. Vapiskaa!


Nämä pikaiset "pizzarollit" (lausu kuin newyorkilainen) voi täyttää melkeinpä miten vain haluaa. Itse päädyin melko perinteiseen komboon, eli kirsikkatomaattia, chorizoa ja juustoa.

Pikaiset pizzarullat


6 kpl

1 prk croissant-taikinaa
6 kirsikkatomaattia
Pätkä chorizoa (~10 cm pala) tai 2-3 pientä siivua per rulla
Ketsuppia
Oreganoa, tuoreena tai kuivamausteena
Pizzaan soveltuvaa juustoraastetta

Aseta uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Siivuta kirsikkatomaatit, pilko chorizo pieneksi tai pieni chorizosiivut. Poksauta croissant-pakkaus auki seuraten purkin kyljen ohjeita ja rullaa taikina auki. Irrota palat toisistaan.

Levitä jokaisen croissantin paksuimmalle kohdalle noin 1-2 tl ketsuppia. Asettele siihen kohtaan myös tomaattisiivut, hiukan chorizoa, pieni hyppysellinen juustoa ja ripauta päälle oreganoa. Toista tämä jokaisen croissantin kohdalla.

Ota sitten kiinni taikinakolmion lyhyimmän sivun kulmista, venytä niitä hiukan ulospäin ja taittele ne täytteen päälle kuin halaukseen. Ota sen jälkeen kiinni croissantin uloimmasta (terävin) kulma ja tuo se täytteen yli. Jatka tämän kulman kiertämistä täytteen ympärille, kunnes sinulla on kohtalaisen tiivis paketti käsissäsi.

Laita rulla joko leivinpaperilla suojatulle uunipellille tai asettele se kevyesti öljytyn muffinssivuoan koloon. Tee samoin muille rullille. Ripauta päälle hiukan juustoa ja oreganoa.

Paista rullia uunissa noin 10 minuuttia, tai kunnes ne ovat saaneet tarpeeksi väriä.


lauantai 9. syyskuuta 2017

Oktoberfest-makkarat kasvispedillä

Halusin tänä viikonloppuna tehdä jotakin mukavan syksyistä ruokaa, en kuitenkaan keittoa tai pataa - joten pienen harkinnan jälkeen päädyin kokeilemaan jälleen uutta Pinterest-reseptiä. Reseptissä yhdistellään maukkaita bratwurst-makkaroita juuresten ja omenoiden kanssa ja kaikkiaan kokonaisuus henki lämpöä ja sadonkorjuun fiiliksiä.


Alkuperäisen ohjeen mukaan makkarat laitettiin kasvisten päälle uunivuokaan heti - itse tulin tämän suhteen siihen tulokseen, että makkarat kannattaa laittaa uuniin vasta puolivälissä, kun kasviksia hiukan sekoitellaan. Muuten bratwurstit ottavat itseensä jo vähän liiankin kanssa väriä. Eli tässä on ohje korjattuna!

Oktoberfest-makkarat kasvispedillä

4 annosta

4 bratwurstia
5 dl (1 tlk) tummaa lageria
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1 sipuli
500 g Ruusukaalia siivottuina ja puolitettuina
2-300 g jauhoisia perunoita pestyinä ja viipaloituina
300 g porkkanoita pienittynä
2 omenaa siemenkota poistettuna ja lohkottuna
0,5 dl omenaviinietikkaa
3 rkl sinappia
2 rkl ruskeaa sokeria
1/2 tl kuminansiemeniä
Suolaa ja mustapippuria

Tee esivalmistelut: Siivoa ruusukaalit, pese ja pilko perunat sekä porkkanat ja lohko omenat.

Lämmitä uuni 225 asteeseen.

Yhdistä omenaviinietikka, sinappi ja ruskea sokeri pienessä kulhossa. Sekoita niin kauan, että sokeri liukenee.Laita ruusukaalit, perunat, porkkanat ja omenalohkot isoon kulhoon ja kaada viinietikkaliemi niiden päälle. Sekoita hyvin.

Siirrä kasvikset uunivuokaan (jonka voit halutessasi vuorata esim. foliolla loppusiivousta keventämään). Ripottele vuokaan kuminansiemeniä, suolaa ja mustapippuria oman maun mukaan.

Paista ensin juureksia uunissa 20-25 minuuttia. Sillä aikaa esivalmistele bratwurstit:

Töki makkaroihin muutamia reikiä terävällä veitsellä. Kaada olut pannulle ja lisää makkarat sekä murskatut valkosipulinkynnet. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpö keskitasolle. Anna makkaroiden keittyä noin viisi minuuttia. Valuta ja laita syrjään odottamaan.

Kun 20-25 minuuttia on kulunut, sekoita juureksia uunipellillä ja asettele makkarat niiden päälle. Paista sitten 10 minuuttia, käännä makkarat ja jatka paistamista vielä 10-15 minuuttia, tai kunnes kasvikset ovat kypsyneet tarpeeksi.


Oliko hyvää? Oikein mainiota! Makkaroihin ei ehkä tarttunut niin paljon makua oluesta kuin olin haaveillut, mutta oluessa keittäminen piti ainakin huolen siitä, että bratwurstit pysyivät mehevinä uunissakin. Ja kieltämättä keittiössä (=lue koko talossa) tuoksui aika kivalle sen aikana.

Käytin vielä osan keitetystä oluesta kastikkeen valmistamiseen lihaliemen kanssa, mutta sille ei oikeastaan olisi ollut edes tarvetta, koska kasvikset olivat sellaisenaankin hyviä ja tekivät oikeutta bratwurstille hyvin. Vuorenpeikollakaan ei kauaa mennyt parin bratwurstin ja muutaman kasviskauhallisen hävittämiseen lautaselta :)