Ohjeen olen koonnut osin muista juustokakuista ja osin omasta päästä. Täytteen glögitiivisteen voi korvata myös muulla nesteellä, lähinnä sen tarkoitus on vahvistaa glögin makua, joka muuten jäisi kenties liian vaisuksi pelkässä kiilteessä.
Ihana glögijuustokakku
(ohjeen kakku tehty 20cm irtopohjavuokaan)
Pohja:
80 g joulupipareita
50 g Marie-keksejä
65 g voita sulatettuna
Täyte:
2/3 dl glögitiivistettä
300 g Mascarponea
1,5 dl kuohukermaa, pehmeäksi vatkattuna
110 g tomusokeria
1 vaniljatanko, tai 0,5-1 tl vaniljaesanssia
2,5 liivatelehteä
Kiille:
4 liivatelehteä
3 dl glögitiivistettä
2 dl vettä
Itse levitän aina irtopohjavuoan pohjan päälle leivinpaperin, ja painan vuoan reunat paikoilleen. Sen jälkeen leikkaan saksilla vuoan ulkopuolelle jäävää paperia pois siten, että vuokaan jää ~1 cm pituinen "hame" ja yhteen kohtaan jätän paperia reilummin, jotta siitä kiinni pitäen voi vetää kakun tarjoilulautaselle.
Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita voi keksimuruun ja painele seos vuoan pohjalle. Laita jähmettymään jääkaappiin.
Valmista täyte. Pehmitä Mascarpone esim. haarukalla tai lusikalla kulhossa. Lisää mukaan tomusokeri ja vanilja. Vatkaa kuohukermaa hiukan ja sekoita Mascarponen mukaan. Liota liivatelehtiä hetki kylmässä vedessä. Lämmitä glögitiiviste esim. pienessä kasarissa ja liuota sitten liivatelehdet mukaan. Anna jäähtyä hetki, ennen kuin kaadat glögi-liivatenesteen täytemassaan jatkuvasti sekoittaen.
Kumoa täyte kakkupohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Anna jähmettyä jääkaapissa tunnin-pari, ennen kuin lisäät kiilteen.
Kuumenna pienessä kasarissa glögitiiviste ja vesi. Liuota mukaan neljä liotettua liivatelehteä, anna jäähtyä hetki ennen kuin valutat kiilteen varovasti juustokakun päälle. Tässä voi käyttää apuna lusikkaa; pitele lusikkaa aivan täytteen päällä ja valuta kiilleneste ensin lusikalle, josta neste sitten leviää hellemmin täytteen päälle tekemättä "kuoppaa".
Anna kiilteen hyytyä kunnolla jääkaapissa ennen koristelua. Kuvan kakkuun koristelu tehtiin sulattamalla hiukan valkosuklaata ja pursottamalla sitä sitten ohuena nauhana kakun reunoille kahdessa erässä. Ensimmäisen erän jälkeen reunoille lisättiin vähän mantelilastuja ja pehmeitä hopeahelmiä, ennen kuin suklaanauhaa jatkettiin toinen erä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti