maanantai 18. helmikuuta 2019

Salted caramel cheesecake -piirakka

Viikonloppuna herkuttelimme uunifetapastan lisäksi salted caramel cheesecake -piirakalla, jonka ohjetta kokeilin ihka ensimmäistä kertaa. Kyseessä on siis uunissa paistettava juustokakku, mutta tämä toteutetaan enemmän "piirakkamaisessa" muodossa. Päällimmäisenä olevan kinuskin voi valmistaa erilaisin variaatioin ja sitä kautta muokata kakun hallitsevaa makua.

Alla olevan ohjeen kerron niillä mitoilla kuin piirakka olisi kuulunut tehdä 24-senttiseen vuokaan, mutta minä käytin (sopivasti kahdelle syötäväksi) 16-senttistä vuokaa noin puolella ohjeen täytteistä.


Salted caramel cheesecake pie


Tarvitset: 24-senttinen piirakka- tai irtopohjavuoka

Pohja:

170 g Digestive-keksejä
80 g voita sulatettuna

Täyte:

400 g maustamatonta tuorejuustoa huoneenlämpöisenä
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria (tai muutama tippa vaniljaesanssia)
1 rkl sitruunamehua
2 kananmunaa
1 rkl maissitärkkelystä
Ripaus suolaa

Kinuski (caramel):

1 2/3 (1,66) dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria (meillä käytettiin tummaa muscovadosokeria)

Koristeluun:

Ripaus sormisuolaa

Laita uuni lämpiämään 160-asteiseksi. Voitele vuoka voilla.

Murskaa Digestive-keksit. Helppo ja siisti tapa on mitata oikea määrä keksejä muovipussiin, sulkea pussin suu ja rullata sitten kaulinta varovasti pussin päällä tasaisesti painellen, kunnes keksit ovat hilskana.

Sekoita sula voi ja keksimuru ja painele massa vuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa uunissa noin 12 minuuttia, kunnes se on saanut hieman väriä. Ota pois uunista ja anna jäähtyä sillä aikaa, kun teet täytteen.

Vatkaa huoneenlämpöinen tuorejuusto, kunnes se on hiukan notkistunut. Lisää sokeri ja vatkaa massa uudelleen kuohkeaksi. Lisää vaniljasokeri tai esanssi, sitruunamehu ja suola. Jatka vatkaamista ja tasoita massa.

Lisää kananmunat yksitellen massaan ja vatkaa jokaisen kananmunan jälkeen. Lisää lopuksi maissitärkkelys ja sekoita se nopeasti mukaan taikinaan.

Kaada täytemassa keksipohjan päälle ja paista piirakkaa uunissa noin 30-35 minuuttia uunin keskitasolla. Pinta tulee valmistuessaan olemaan mattapintainen ja jonkin verran kohonnut. Ota pois uunista ja anna jäähtyä.

Kinuski valmistetaan keittämällä kermaa ja fariinisokeria kattilassa. Koska fariinisokeria ei oltu muistettu meille ostaa, käytin tässä muscovadosokeria. Seosta keitellään hiljalleen välillä sekoittaen noin 10-15 minuutin ajan. Sitten voit alkaa testailemaan kinuskia; tipauta tippa esimerkiksi lautaselle tai piirakan päälle ja katso, pitääkö pisara muotonsa. Jos se tekee näin, on kinuski valmis. Ota kinuski pois levyltä ja anna jäähtyä minuutin verran, ja kaada se sitten piirakan päälle.

Hyydytä piirakkaa jääkaapissa mieluiten yön yli. Ripottele tarjoiluhetkellä sen päälle hieman sormisuolaa.



Tummalla muscovadosokerilla kinuskista tuli todella vahvan makuista ja jälkimaku muistutti hiukan mämmiä - tässä tapauksessa sormisuolan käyttö oli hiukan turhaa, koska muscovadokinuski peitti suolankin tehokkaasti alleen maun puolesta. Mutta tämä vei ehdottomasti kielen mennessään!

Alkuperäinen ohje:
Wicked Sweet Kitchen - Salted caramel cheesecake pie

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti