sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Amerikkalainen apple cider haudutuspadassa

Amerikkalaisten nimitys kuumasta sesonkijuomasta voi vähintään hämmentää, sillä käsitetäänhän nimi "omenasiideri" meillä Suomessa ihan toisin. Tämä alkoholiton juoma, jota valmistetaan ja tarjoillaan syksystä lähtien talven yli (mm. halloweenina ja jouluna), ei siis juuri muistuta kotimaamme kauppojen hyllyiltä ostettavaa tavaraa.


Lähinnä kyse onkin maustetusta omenamehusta, jonka voi juoda kylmänä tai kuumana ja esimerkiksi karamellilla tai kermavaahdolla varusteltuna. Kävimme Vuorenpeikon kanssa Hämeen linnan Tuomaan markkinoilla, josta löysin ahvenanmaalaisia Santana-omenoita myyvän kojun ja ostin reilut pari kiloa omenoita niitä ennakkoon maistamatta. Söin yhden kun autoilimme kotiin ja voi hyvänen aika - kyseessä oli ehkä makein ja mehukkain omena, mitä olen hetkeen haukannut.

Tokihan sitten näitä makeita herkkuja piti johonkin käyttää ja muistin, että olen pitkän aikaa halunnut hyötykäyttää haudutuspataamme muuhunkin kuin nyhtöpossun tekemiseen. Siispä etsimään reseptejä ja tähän päädyttiin:

Amerikkalainen apple cider (noin 2 l)


8-13 omenaa (riippuu koosta, käyttämäni Santanat olivat pieniä joten laitoin 11. Enemmänkin olisi varmaan voinut mennä!)
2,2 litraa vettä
3-4 kanelitankoa
1 rlk kokonaisia neilikoita (myös jauhettu käy, silloin jauhetta vain voi päätyä enemmän lopputuotteeseen)
1 tl kokonaisia maustepippureita
1,2 dl ruskeaa (ruoko)sokeria

Tarvitset myös: siivilä, juustoliina (valinnainen mutta sillä saa vielä loputkin nesteet puristettua pois hedelmälihasta), ilmatiiviitä pulloja tai muita astioita.

Pese omenat ja lohko ne. Siemenkotia ei ole tarpeen poistaa, koska ne siivilöidään pois myöhemmin. Lisää lohkot haudutuspataan ja laita mukaan myös kanelitangot, neilikat ja maustepippurit. Kaada mukaan vesi ja sulje haudutuspadan kansi. Anna hautua korkealla lämpöasetuksella (high) kolme tuntia.

Kun kolme tuntia on kulunut, muussaa omenoita hiukan esim. perunamuussaimella. Lisää sokeri, sekoita ja laita kansi takaisin kiinni. Anna seoksen hautua vielä 1-3 tuntia keski- tai matalalämmöllä.

Jäähdytä hetki ja siivilöi seos puhtaaseen astiaan. Jos sinulta löytyy juustoliina, niin kasaa loput hedelmälihat sen sisään (poistettuasi kanelitangot) ja purista siitä loputkin mehut. Siirrä mehu ilmatiiviisiin astioihin ja säilytä jääkaapissa. Netin ohjeiden mukaan mehun pitäisi säilyä noin viikon.

Kun haluat nauttia jouluisesta juomasta, lämmitä annos apple cideria joko mikrossa tai kattilassa ja lisää halutessasi mukaan ruskeaa sokeria, hunajaa, karamellikastiketta, vaahtokarkkeja, kermavaahtoa... Mitä ikinä haluatkaan! Jos haluat alkoholillisen version, niin voisin kuvitella että esimerkiksi jokin vanilja- tai kanelilikööri voisi olla mukava lisä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti