sunnuntai 21. heinäkuuta 2019

Katsu Sando - Japanilainen tonkatsuleipä

En ole vieläkään päässyt toteuttamaan unelmaani reissusta Japaniin, mutta onneksi nykyisin Suomestakin käsin voi jo saada pientä ensimakua kyseisen maan herkkuihin. Netti on pullollaan ohjeita ja aasialaiset ruokakaupat ovat hissuksiin kasvattaneet jalansijaa ainakin isommissa suomalaisissa kaupungeissa. Tämän ansiosta on nykyisin kohtalaisen helppo päästä käsiksi eksoottisempiin ainesosiin, kuten tässä reseptissä käytettyyn tonkatsukastikkeeseen.

Tonkatsu on itsessään hyvin perinteinen japanilainen ruoka, jossa eteen katetaan leivitettyä ja uppopaistettua possunleikkelettä ja jonka kyljessä tarjoillaan yleensä ohutta kaalisilppua, misokeittoa ja tonkatsukastiketta. Katsu Sando puolestaan on voileipä, jossa possunleike laitetaan kahden valkoisen leipäviipaleen väliin tonkatsukastikkeen ja kaalin kera - ja näin myös erinomainen eväsruoka.

 

Katsu Sandot

2 annosta

2 porsaan ulkofilepihviä
4 isoa paahtoleipäviipaletta
~ 1 dl raastettua tai suikaloitua kaalia
Tonkatsukastiketta
Sinappia
Voita tai oivariinia

Leivitykseen:
Vehnäjauhoja
Pankojauhoja
1 kananmuna
Suolaa
Mustapippuria

Paistamiseen:
Rypsiöljyä

Leikkaa ulkofilepihvien kalvo/rasvareunaan viillot noin sentin välein. Tämä estää pihvejä kupertumasta paistettaessa. Näytä pihveille hiukan lihanuijaa. Tämä ei ole välttämätöntä, mutta voi auttaa tekemään lihasta mureampaa. Älä kuitenkaan nuiji pihvejä liian litteiksi! Kevyenkin nuijimisen jälkeen voit hiukan sormin muotoilla pihvejä takaisin alkuperäiseen kokoon.

Suolaa ja pippuroi pihvit molemmin puolin. Anna maustua leikkuulaudalla sen aikaa, kun preppaat muut asiat; riko kananmuna yhteen astiaan, kaada toiseen astiaan vehnäjauhoja ja kolmanteen astiaan pankojauhoja. Raasta tai suikaloi kaali. Kaada paistoastiaan noin 3 cm öljyä (toki voit kaataa enemmänkin, jos haluat kunnolla uppopaistaa pihvit, mutta tämäkin määrä riittää) ja laita öljy kuumenemaan.

Leivitä pihvit: Pyöräytä pihvit ensin vehnäjauhoissa niin, että niissä on tasainen jauhokerros. Käytä pihvit sitten kananmunassa ja sen jälkeen siirrä ne pankojauhoihin. Kieritä ja painele pihvejä pankojauhoissa, kunnes leivitys on tasainen.

Kun öljy on tarpeeksi kuumaa (voit testata tämän tipauttamalla vaikka palan paahtoleipää öljyyn - jos se alkaa porista, on öljy valmis paistamiseen) paista pihvit joko yksi kerrallaan tai samalla kertaa, mikäli ne mahtuvat paistoastiaan ilman isompaa sovittelua. Vahdi öljyn lämpötilaa - mikäli se alkaa käydä liian kuumana ja leivitys alkaa tummua liikaa, alenna lämpöä. Kääntele pihvejä öljyssä noin minuutin välein, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita (yhteensä noin 3-4 minuuttia per puoli) ja siirrä sitten ritilälle tai talouspaperin päälle. Voit lisätä tässäkin vaiheessa niihin hiukan suolaa.

Kokoa leivät: Voitele yksi leipäviipale ja levitä toiselle viipaleelle ohut kerros sinappia. Purista ja levitä molemmille viipaleille reilusti tonkatsukastiketta. Asettele kaalisuikaleita yhdelle viipaleelle tasaiseksi kerrokseksi, laita leivitetty pihvi kaalin päälle ja paina toinen leipäviipale leivän kanneksi.

Paina leipiä kokoon esimerkiksi laittamalla niiden päälle leikkuulauta, jonka päälle kokoat esim. lautasia tai muuta painoa. Anna olla ~10-15 minuuttia. Leikkaa sitten leivät puoliksi ja tarjoile!


Tonkatsukastiketta ja pankojauhoja (eli hieman ilmavampaa ja höttöisempää kuin korppujauhot) löytyy useista japanilaisia elintarvikkeita maahantuovista ruokakaupoista. Mutta mikäli tonkatsukastiketta ei ole juuri nyt saatavilla, voi sitä hyvin jäljitellä vaikkapa Sillä Sipuli -blogin ohjeella. Myös Youtubesta löytyy hyvin korvaavia tonkatsukastikkeen ohjeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti