sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Valkosipulinen nyhtösolmuleipä

Mättöruokalinja jatkuu! Tällä kertaa vuorossa on valkosipulinen nyhtösolmuleipä, jonka nimen suomensin vapaasti englanninkielisestä nimityksestä "pull-apart pepperoni garlick knots". Valurautapannussa valmistettava ja tarjoiltava solmuleipä on mahtavaa illanistujaistarjottavaa ja varma hitti vaikkapa saunaillan ruokapöydässä.


Resepti vaatii hiukan esitöitä mikäli haluaa tehdä hommat kunnolla, mutta malttamattomampi voi oikaista helposti esimerkiksi ostamalla pizzataikinan valmiina ja hankkia kastikkeeksi valmiin pizza- tai pastakastikkeen. Koska solmuleipään lisättävät muut maut ovat melko vahvoja, ei kotitekoisen pizzataikinan korvaaminen kauppatavaralla ole liian iso synti - mutta suutuntumasta tulee todellakin tingittyä.

Valkosipulinen nyhtösolmuleipä


Tarvitset: 22-25 cm halkaisijaltaan olevan valurautapannun, tai suurin piirtein saman kokoisen vuoan/irtopohjavuoan

Noin 0,45-0,5 kg pizzataikinaa, valmista tai itsetehtyä
(itsetehdyn ohje artikkelin lopussa)

2 rkl voita
2 rkl Extra Virgin -oliiviöljyä + lisää pirskotteluun
110 g pepperonia pilkottuna pieniksi paloiksi
6 valkosipulinkynttä puserrettuna
0,5 dl tuoreen persiljan lehtiä hienonnettuna
Chilirouhetta
Parmesan-juustoraastetta
(Tavallista pizzajuustoa tms.)
Jauhoja pöydän jauhotukseen

Tarjoiluun: kotitekoista tai valmista pizza- tai pastakastiketta

Kuumenna valurautapannulla 2 rkl voita ja oliiviöljyä. Paistele pepperonisilppua hetken aikaa rasvassa. Lisää sitten valkosipulimurska ja hiukan myöhemmin chilirouhe sekä persilja. Jatka paistamista vielä pieni hetki, kunnes seos näyttää hyvälle. Kippaa seos rasvoineen päivineen syvään kulhoon, mutta älä putsaa pannua.

Ota pizzataikina ja jaa se jauhotetulla pöydällä kahtia. Taputtele puolikkaat hieman kättä isommaksi suorakaiteeksi ja leikkaa terävällä veitsellä kumpikin puolikas leveyssuunnassa 12 suikaleeksi. Solmi kukin suikale siten, että sinulla on yhteensä 24 taikinasolmupalloa.

Kaada taikinasolmut pepperoni-valkosipuliseokseen ja kääntele varovasti niin, etteivät taikinasolmut aukeile. Ne saattavat hiukan tarrata toisiinsa öljyn kostuttaessa niitä, mutta se ei haittaa - irrota vain solmut toisistaan ja pyri sekoittamaan niitä tasaisesti.

Asettele solmut vieri viereen valurautapannulle. Ota huomioon asettelussa, että taikina tulee kohoamaan lähes kaksinkertaiseksi. Valuta kulhoon jääneet rasvat solmujen päälle, tai pirskottele halutessasi vielä lisää oliiviöljyä solmuille. Ripottele solmujen päälle Parmesan-raastetta, peitä tiiviisti kelmulla ja anna nousta noin 4 tuntia.

Esilämmitä uuni 220 asteeseen ja aseta ritilä uunin ala-keskimaille. Poista kelmu valurautapannulta ja ripottele vielä vähän lisää Parmesania solmujen päälle, jos olet suuri Parmesanin ystävä! Paista nyhtösolmuleipää uunin ärhäkkyydestä riippuen 20-30 minuuttia, kunnes se on saanut väriä ja leipä on kypsynyt. Lisäsin vielä itse paiston keskivaiheilla leivän päälle tavallista juustoraastetta.

Kun nyhtösolmuleipä on valmis, ota se pois uunista ja sudi pintaa oliiviöljyyn kastetulla pullasudilla. Tässäkin vaiheessa Parmesania voi vielä lisätä päälle - öljyä ja juustoa ei voi olla liikaa!

Tarjoile höyryävän kuumana suoraan pannulta lämmitetyn ja maustetun tomaattikastikkeen kera. Muista varoittaa syöjiä kuumasta valurautapannusta.






 

Pizzataikina:

5 1/4 dl jauhoja (käytin noin 50/50 durum- ja vehnäjauhoja)
1/3 rkl sokeria
0,5 rkl (sormi)suolaa
1 tl kuivahiivaa
1,5 rkl Extra Virgin -oliiviöljyä
220 ml vettä

Sekoita sokeri, suola ja hiiva jauhoihin. Lisää oliiviöljy ja vesi. Sekoita joko monitoimikoneessa tai käsin niin kauan, kunnes taikina on sekoittunut kohtalaisen tasaiseksi.

Kippaa taikina jauhotetulle alustalle ja jatka sen vaivaamista, kunnes taikina kimmoistuu. Testaa taikina "ikkunaruututestillä", eli nappaa taikinasta noin golfpallon kokoinen pala ja pitele sitä peukaloiden ja parin etusormen välissä. Levitä sormia kauemmas toisistaan, jolloin venytät taikinaa ohueksi, läpikuultavaksi kalvoksi. Jos voit tehdä näin ilman, että taikina rikkoutuu, on se valmis. Jos taas taikina ei veny kunnolla vaan repeilee, niin jatka vaivaamista vielä hetki ja kokeile sitten uudelleen. Testi kertoo leipurille sen, että taikinan gluteenia on työstetty tarpeeksi.

Laita taikinapallo esim. kelmulla suojattuun astiaan ja anna taikinan nousta jääkaapissa vähintään yhden ja enintään viisi päivää. Jos taikinan haluaa käyttää esim. pizzapohjana eikä tehdä nyhtösolmuleipää, niin taikinan kannattaa antaa levätä huoneenlämmössä noin parin tunnin ajan ennen paistamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti