perjantai 1. syyskuuta 2017

Överimakeaa: Kinuskiomenakierteet

Kun ensimmäisen kerran törmäsin Pinterestin kautta Caramel Apple Cinnamon Rollien, eli suomennettuna kinuski-/karamelliomenakierteiden ohjeeseen, olin haltioissani. Totesin, että vielä joskus kokeilen kyseistä ohjetta - ja tämän toteutin muutama päivä sitten.


Ensin ajattelin, että olisin tehnyt taikinan peruspullataikinalla ohjeen taikinan sijaan, mutta päädyin kuitenkin sitten noudattamaan reseptin ohjetta, koska epäilin omenoiden vetistävän pullataikinaa liikaa. Tässä siis taikina on reippaasti kuivempi kuin normaali pullataikina, mutta siitä ei tule kovaa koppuraa eikä liian leipämäistä.

Kinuskiomenakierteet


12 kpl

Taikina:
55 g voita
1,5 dl maitoa
0,5 dl vettä
7,5-8,5 dl jauhoja
0,5 dl sokeria
1/4 tl suolaa
7-10 g pikahiivaa
2 rkl maitojauhetta
1 kananmuna

Kinuskiomena + sokeri-kanelitäyte:

1,5 dl ruskeaa sokeria
1,5 rkl kanelia
1/4 tl muskottia
5 rkl pehmeää voita
1 iso hapan omena, siemenet poistettu ja pilkottu pieniksi
0,5 dl rouhittua pekaania (vapaaehtoinen)
170 g kinuskikastiketta

Alkuperäisessä reseptissä suositeltu vuokakoko:
23 cm pyöreä vuoka (mahtuu 11 kpl) tai 33 x 23 cm suorakulmion muotoinen vuoka.

Yhdistä maito, vesi ja voi. Mikrota 1 minuutti ja sekoita. Jatka lämmittämistä 30 sekunnin sykleissä, kunnes voi on sulanut ja maito on lämmintä. Jos maito on kuumaa, niin anna sen jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Sekoita 7 dl jauhoja, sokeri, suola, maitojauhe ja hiiva. Lisää lämmin maitoseos ja kananmuna. Vaivaa taikina sekaisin. Jos taikina tarttuu vielä vuoan reunoille, niin lisää jauhoja vähän kerrallaan. Vaivaa taikinaa vielä hyvät 5 minuuttia. Peitä ja anna levätä 10-15 minuuttia lämpimässä paikassa.

Sekoita yhteen ruskea sokeri, kaneli ja muskotti.

Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle. Jauhota kaulin ja kauli taikina 35 x 25 cm kokoiseksi levyksi. Levitä pehmennyt voi tasaiseksi taikinan päälle. Ripottele päälle kaneli-sokeriseos. Lisää mukaan omenapalat ja pekaanipähkinä. Valuta päälle reilu desi kinuskikastiketta.

Rullaa komeus tiukalle rullalle ja leikkaa 12 tasakokoiseksi palaksi. Asettele palat rasvattuun vuokaan ja peitä pyyhkeellä. Anna nousta lämpimässä ja valolta suojassa 20-25 minuuttia.

Ota pyyhe pois ja paista 175 asteessa uunin keskitasolla 15-18 minuuttia, tai kunnes paistos on saanut väriä pintaan. Anna jäähtyä 5-10 minuuttia ja valuta päälle loput karamellikastikkeesta.



Oliko hyvää? Jos jostain pitäisi pikaisesti hankkia hammaslääkärin painajainen realisoituna, niin se olisi varmaankin tässä. Paistos on _todella_ makea ja minulla ainakin se jäi noin 17 minuutin paistoajan vielä keskeltä raa'aksi, kun käytin noin 24-senttistä pyöreää vuokaa. Eli todennäköisesti käytin kuitenkin liian tiukkaan pakattua uunivuokaa, tai pidin sitä polttamisen pelossa liian vähän aikaa uunissa - jälkiviisaana rullat olisi voinut myös tehdä yksittäisinä esim. muffinsivuoassa tai isommassa uunivuoassa enemmän erillään toisistaan.

Tämä kyllä syötiin meillä kaikki pois, mutta edelleen - kyseessä on todella, todella, todella makea kokonaisuus, joka takuulla maistuu nuoremmille, mutta jota aikuiset eivät kenties pysty pientä annosta enempää nauttimaan. Itse rullapaistoksen tekeminen oli mukavan helppoa ja tästä reseptistä voisi helposti kuvitella jatkokehittävänsä jotakin vähemmän makeaa versiota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti