maanantai 21. elokuuta 2017

Uunissa paahdettu broileri kasvispedillä

Sunnuntaina oli viimein kunnolla aikaa taas kokeilla jotakin uutta keittiössä, joten lähdin etsiskelemään sopivaa sunnuntaipäivällistä pöytään. Jostakin syystä mieleni teki kanaa - ja jotain kunnollista broileria, ei vain pelkkiä nahattomia ja luuttomia rintafileitä.


Löysin ensin Nigella Lawsonin ohjeen Italian Roast Chicken with Peppers and Olives, eli italialaista paahdettua kanaa paprikoiden ja oliivien kera. Se näytti hyvältä, mutta kanan kevyt maustaminen pelkällä sitruunalohkoilla ja parilla rosmariinioksalla ei vakuuttanut. Tätä fiilistä tuki myös pari-kolme kommenttiakin reseptissä.

Jatkotutkimusten jälkeen päädyin Jamie Oliverin ohjeeseen, jossa broilerin lihan ja nahan väliin lisätään yrttivoita ja loput voit levitetään broilerin päälle. Nyt alettiin olemaan asian ytimessä!

Korvasin myös Nigellan ohjeesta oliivit valkosipulilla ja aurinkokuivatuilla tomaateilla, koska tähän hätään en löytänyt kuivasäilöttyjä oliiveita. Reseptin lopputulos näytti siis tältä:

Uunissa paahdettu broileri kasvispedillä

4-5 annosta

1 kokonainen broileri
0,5-1 sitruuna
2 oksaa rosmariinia
2 punaista paprikaa
2 keltaista paprikaa
3 purjoa
1 kokonaisen valkosipulin kynnet
Aurinkokuivattuja tomaatinpuolikkaita
0,5 dl oliiviöljyä
Sormisuolaa
Mustapippuria myllystä

Yrttivoi:
100 g voita huoneenlämpöisenä
1 sitruunan raastettu kuori
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1 oksa rosmariinia
Muutama rouhaisu mustapippuria
2 tl suolaa

Jos käytät pakastebroileria, niin sulata sitä joko jääkaapissa noin 20h, tai huoneenlämmössä 10-12h. Pyyhi broileri kuivaksi talouspaperilla sekä ulkoa että sisältä.

Aseta uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Pese sitruuna hyvin ja raasta sen kuori talteen. Leikkaa sitruuna lohkoiksi ja asettele lohkot broilerin sisälle parin rosmariinioksan kera. Minulla oli siinä ja siinä, että edes puolikas sitruuna mahtui, joten jätin suosiolla enimmän raa'an voiman käytön siihen.

Valmista yrttivoi: Sekoita hiukan pehmennyt voi, sitruunan raastettu kuori, murskatut valkosipulinkynnet ja rosépippurit, yhden rosmariinioksan silputut lehdet ja suola.

Tee viilto broilerin rintapuolelle takajalkojen väliin ja erota varovasti nahkaa pois lihaksista. Työnnä noin puolet yrttivoista mahdollisimman pitkälle ja tasaisesti ympäriinsä. Loput yrttivoista voi levittää broilerin nahan päälle ja vaikka koipiin tehtyihin viiltoihin.

Huuhtele paprikat ja purjot, kuori valkosipulinkynnet ja valuta aurinkokuivatut tomaatit. Poista paprikoista malto siemenineen ja leikkaa paprikat paksuiksi suikaleiksi. Leikkaa purjoista pois tummanvihreät osat ja leikkaa loput purjoista kolmeen-neljään pätkään ja pätkät pitkittäin puoliksi. Sekoita paprikat ja purjot keskenään erillisessä kulhossa. Lisää kasvisten joukkoon oliiviöljy, hyppysellinen sormisuolaa ja maun mukaan mustapippuria. Sekoita kunnolla.

Asettele broileri uunivuoan keskelle ja kippaa kasvikset sen ympärille vuoan pohjalle. Tiputtele aurinkokuivattua tomaattia ja valkosipulinkynsiä (isoimmat voi puolittaa) tasaisesti ympäriinsä. Kasvisten päälle voit lisätä ylijääneet rosmariinioksat.

Laita vuoka uuniin ja kypsennä 60-75 minuuttia. Testaa broilerin kypsyys tökkäämällä lihaa sen paksuimmasta kohdasta terävällä veitsellä; jos viillosta tulee kirkasta nestettä, on kana kypsä. Jos neste punertaa, niin broileri tarvitsee vielä lisäaikaa uunissa.

Ota vuoka pois uunista ja siirrä broileri leikkuulaudalle. Kytke uuni pois päältä, mutta laita kasvikset vielä takaisin lämpimään siksi aikaa, kun broileri saa hetken levähdystauon (noin 10 minuuttia). Leikkele broileri reiluiksi paloiksi ja siirrä palat lämmitetylle tarjoiluastialle. Ripottele päälle kasvikset ja valuta mukaan myös vuokaan jääneet liemet. Tarjoile esimerkiksi riisin tai tuoreen, vaalean leivän kera.



Oliko hyvää? Oli! Tekisin tätä uudestaankin jo pelkästään siitä syystä, että broilerin mentyä uuniin talon täytti varsin herkullinen tuoksu ja koska itse ruoka näytti pellille koottuna tosi hienolta. Melko työläs kuitenkin tällaisenaan ja tekisin ehkä tässä muodossa uudelleen vain, jos haluaisin toden teolla ihastuttaa päivällisvieraita. Syntyisi varmaan pikaisemmin ja vaivattomammin ihan peruslaatuisista koipireisistä myös.

Broileri oli todella mehukasta ja kypsyi nätisti reilussa tunnissa. Reilun suolan ystävänä Vuorenpeikko lisäili omiin paloihinsa suolaa pariin otteeseen, mutta itse olin tyytyväinen kanan mehukkuuteen ja makuun. Rasvan määrää voisi kenties hiukan viilata alemmas, eli vähentää kasviksiin kaadettavan oliiviöljyn määrää, koska broileriin tulevasta yrttivoista kuitenkin valuu paljon rasvaa uunivuoan pohjalle. Mutta eipä se voi tälläkään kertaa ruoasta huonompaa tehnyt :P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti